Adana Demirspor-Gaziantep Büyükşehir Belediyespor takımları arasında oynanan maçta, tribünlerde siyasi içerikli döviz açtığı iddiasıyla, taraftara spor müsabakalarını seyirden men cezası verilmesinin yasal dayanağı bulunmamaktadır.

Konuyla ilgili düzenleme, 6222 sayılı Sporda Şiddetin ve Düzensizliğin Önlenmesi Yasasında belirtilmiştir. Yasanın 12. Maddesi spor alanlarına girmesi yasak olan maddeleri tüketici bir şekilde saymıştır. Cezalandırılmayı gerektirecek yasak olan maddeler; ruhsatlı dahi olsa ateşli silahlar, kesici, delici, patlayıcı, parlayıcı ve yakıcı maddeler, uyuşturucu veya uyarıcı maddeler ve ilgili federasyonun belirlediği esaslara aykırı olarak alkollü içeceklerdir. Bunlar arasında “pankart-döviz” gibi maddelerin tribüne sokulması yasaklanmamıştır. Yasanın hiçbir yerinde siyasi içerikli slogan atılması, pankart ve döviz açmak suç olarak tanımlanmamıştır. Kanunun 14. Maddesi;  Spor alanlarında veya çevresinde taraftarların grup halinde veya münferiden belirli bir kişiyi hedef veya muhatap alıp almadığına bakılmaksızın duyan veya gören kişiler tarafından hakaret olarak algılanacak tarzda aleni olarak söz ve davranışlarda bulunmaları halinde, fiilleri daha ağır cezayı gerektiren başka bir suç oluşturmadığı takdirde, şikayet şartı aranmaksızın, failler hakkında onbeş günden az olmamak üzere adli para cezasına hükmolunur” denilmektedir. Bu maddede incelendiğinde Adana Demirspor taraftarının “sahaları Hackledik, Redhack” yazılı olan dövizin hakaret içeren bir unsuru bulunmamaktadır.

Sadece Türkiye Futbol Federasyonu Futbol Disiplin Talimatı’nın 41. Maddesi “ ideolojik propagandayı yasaklamış, 4 ila 8 maç müsabakadan men cezasını öngörmektedir. Bu hüküm de Rabia işareti yapan Emre Belezoğlu gibi futbolculara uygulanmamıştır ve taraftara uygulanması mümkün değildir.

Ayrıca, Mısır’da gelişen olaylar nedeniyle, Mursi ve Müslüman Kardeşlere de destek veren siyasi içerikli pankart, döviz ve kaşkol ile propaganda yapan kişiler hakkında da emniyet tarafından bir işlem yapılmadığı görülmüştür.

Spor Toto Süper Lig 'in 2'inci haftasında Kasımpaşa- Kayserispor maçında da “ideolojik” sloganlar atılmıştı. Karşılaşmanın 34'üncü dakikasında tribünlerde "Kasımpaşa çocuğu Tayyip Erdoğan", "Polise uzanan eller kırılsın", "Çevik Kuvvet oley" ve "Gel bakalım gel bakalım Kasımpaşa'ya gel bakalım" tezahüratları yapıldı. Yine bu sloganlara da emniyetin sessiz kaldığı ve bir işlemin yapılmadığını hatırlatmak isteriz.

Kısaca belirtmek isteriz ki hakkında seyirden yasaklanma tedbir uygulanan taraftarına verilen men cezasının yasal dayanağı bulunmamaktadır. Amaç, siyasi iktidarın toplum üzerine bir kez daha korku imparatorluğunu kurmak istemesidir. Kimsenin siyasi slogan attı diye spor müsabakalarını izleme özgürlüğü elinden alınmamalıdır. Kaldı ki olayda slogan atılma olmamıştır, pankart açılmıştır. Siyasi iktidar en küçük eleştiriden bile rahatsız olmaktadır.

11 yıldır yok sayılan, ötelenen, aşağılanan birey – yurttaşın sesini yükselttiği ve her türlü özveriyi sergilediği Gezi Olayları sonrasında siyasi iktidarın toplumu her yönüyle kontrol altında tutmak, bölmek, ayrıştırmak ve muhalefeti sindirmek, baskılamak yönündeki bu girişimlerini kınıyor, birey-yurttaşın kişi güvenliğinin sağlanması hususunda barolar olarak görevimizi yerine getirmeye devam edeceğimizi kamuoyuna saygıyla sunarız.