“ALIŞVERİŞLERİNİZDE MUTLAKA FİŞ ALINIZ”

 

Adana Barosu Tüketici Hakları Komisyonu Başkanı Av. Turgay Mumcuoğlu, Bayram alışverişlerinin hızlandığı bugünlerde bilinçli alışverişin nasıl yapılacağı hususunda tüketicilere önemli uyarılarda bulundu.

 

“Yaklaşmakta olan Ramazan Bayramı nedeni ile, alış verişlerde tüketicilerimizin mağdur olmaması için BİLİNÇLİ ALIŞVERİŞİN  nasıl yapılacağını  hatırlatmakta fayda görmekteyiz.

  Alışverişe çıkmadan önce, iyice düşünerek, tespit yaparak ihtiyaçların sıraya konulmasında en çok  ihtiyaç olunan mal veya hizmetin belirlenerek öncelik sırasına göre alınması için liste yapınız,

Alınacak ürün için piyasa araştırması yapılması halinde, aynı malın ayrı mekanlarda farklı fiyattan bulabileceğinizi biliniz,

Alışverişlerinizde mutlaka  fiş veya  faturanızı alınız. Belge  alınmadığı takdirde hak sahipliğiniz ortadan kalkacağı, malın ayıplı çıkması halinde belgeniz olmadığı için işlem yapmakta zorlanacağınızı ayrıca  belge almanızın vatandaşlık görevi olduğunu unutmamanız gerektiğini hatırlatırız.

Eşin dostun tavsiyesi ile ürün almaktan vazgeçiniz, gerçekten ihtiyacınız olan ürünü alınız.

Gıda ürünlerinin etiketleri kontrol edilerek katkı maddelerini iyice okuyup, son kullanma tarihlerine göre ürün alınız,

Keza ilaç ve kozmetik ürünlerinin son kullanma  tarihlerini iyice kontrol ediniz,

Dayanaklı tüketim mallarının garanti belgesinin, Türkçe kullanım kılavuzunun olup olmadığını kontrol ediniz, yoksa  satıcıyı uyarınız, garanti belgesi ve Türkçe kullanım kılavuzunu mutlaka isteyiniz ve imzalatınız. Aldığınızda ürünü kullanmadan önce mutlaka okuyunuz. Bu belgeleri vermeyen satıcıyı  mutlaka şikayet ediniz.

Satıcının her önerdiğini kabul etmeyiniz. Unutmayın ki, satıcı ürününü satmak için her yolu dener.

Etiketsiz ürün almayınız, dayanaklı tüketim mallarında CE,TSE,TSEK damgalarını arayınız şüphelendiğiniz etiketli ürünleri  TSE’ye şikayet ediniz.

Satış sözleşmelerini iyice okuyunuz. İşinize geldiğinde imzalayınız.

Özellikle Bayram  öncesi alışverişinizi daha dikkatli yapınız. Acele karar vermeyin. Alacağınız ürünü iyice inceleyip, ihtiyacınıza uygunluğunu kontrol ediniz. Aldığınız ürün ayıplı değilse “beğenmedim” diyerek geri götürdüğünüzde, satıcının alma zorunda olmadığını düşününüz. Ancak müşteri memnuniyeti açısından bu gibi talepleri yerine getiren mağazalarında olduğunu unutmayınız.

Alış verişlerinizi gün içinde  sakin bir ortamda gerçekleştiriniz.

Mağazalarda promosyon ürünleri görmeden alış verişe başlamayınız.

Aldığınız ayıplı ürün 1.191,52 TLnin altında ise, İkamet ettiğiniz yerdeki Tüketici Sorunları Hakem Heyetine başvurunuz. Başvurunun parasız olduğunu unutmayınız.

Adana Barosu Tüketici Hakları komisyonu olarak Bayramınızı Kutlar, sağlıklı, mutlu, huzurlu bayramlar dileriz.”

 

                                                        Adana Barosu Tüketici Hakları Komisyonu