‘Ankara Barosu 2’ adıyla açılan twitter hesabı üzerinden yeni baro için ‘kurucular kurulu üyeleri’ aranırken hesap bir süre sonra askıya alındı. Ankara’nın yanı sıra İstanbul’da da ‘İstanbul 2 Nolu Barosu’ adıyla sosyal medyada hesap açıldı. Twitter üzerinden ikinci baroya ilişkin ilke ve görüşlerin açıklandığı hesap, yeni baronun 1 Eylül’de kurulacağını öne sürdü; ancak kentte yeni baro kurma hazırlığında olan Hukukun Üstünlüğü Platfomu hesabın kendilerine ait olmadığını açıkladı.

.

İSTANBUL’DA ÇOKLU BARO İÇİN TEK HAMLE: 1500 İMZA TOPLADILAR

İstanbul’da mevcut barodan ayrışarak ikinci bir baro kurma hedefiyle yola çıkan Hukukun Üstünlüğü Platformu adı altında bir araya gelen avukatlar, ilk somut adımlarını geçtiğimiz haftalarda yaptıkları toplantı ile attı. Hukukçular Derneği Başkanı Cavit Tatlı’nın öncülüğünde devam eden çalışmalar kapsamında 46 bin 52 avukatın bulunduğu İstanbul’da şu ana kadar bin 500 imza toplandı. Yeterli imzanın toplanamaması AK Parti içindeki ayrışmaya bağlanırken Cavit Tatlı önümüzdeki günlerde 2 bin avukat sayısına ulaşacakları görüşünde.

TBB SEÇİMLERİNE YETİŞTİRMEYE ÇALIŞACAKLAR

Yeni düzenleme ile tüm barolar ekim 2020’de TBB seçimi ise 2020 yılı aralık ayı içinde gerçekleştirilecek. Tatlı, yeni baroyu bir an önce kurarak aralık ayında yapılacak TBB seçimlerine girmeyi hedeflediklerini söyledi. 2 bin sayısına kısa sürede ulaşacaklarına dikkat çeken Tatlı, “Yeni baro için yeterli sayıya ulaşır ulaşmaz başvuru yapacağız. Şu an bin 500 meslektaşımızdan imza topladık. TBB seçimlerine katılmak için 2 genel kurul yapmamız lazım. Yetişebilirsek katılacağız. En iyisini yapmak istiyoruz” dedi.

.

FARKLI GRUPLAR EKİMDE YAPILACAK SEÇİM SONUCUNA GÖRE HAREKETE GEÇECEK

Öte yandan İstanbul’da AK Parti içindeki çekişmelerin de etkisiyle en az 2-3 baronun kurulabileceği öngörülürken şu an Hukukun Üstünlüğü Platformu üyesi avukatların dışında somut bir girşimin olmadığı konuşuluyor. Farklı grupların ise ekim ayında yapılacak İstanbul Barosu seçimlerini beklediği, seçim sonucuna göre hareket edecekleri ifade ediliyor. Diğer yandan da yeni baro için somut adımların CHP’nin Anayasa Mahkemesine yaptığı başvuru sonucuna göre atılacağı ifade ediliyor.

ANKARA’DA AK PARTİ İLE MHP UZLAŞMADI

AK Parti’nin ‘çoklu baro’ kurulmasına ilişkin önünü açtığı üç büyük ilden biri olan Ankara’da da nasıl bir adım atılacağı merak konusu. Edinilen bilgiye göre Ankara Barosu’nun 2018’de yapılan Olağan Genel Kurulu seçimine ortak adayla giren AK Parti’ye yakın avukatların kurduğu Baroda Birlik grubu ile MHP’ye yakın avukatların oluşturduğu Milliyetçi Avukatlar Grubu, yeni baro konusunda uzlaşamadı.

‘HENÜZ SOMUT BİR ADIM YOK’

Ankara’da ikinci baro için ayrı ayrı çalışma başlatan gruplar, yeterli olan 2 bin sayısına erişemiyor. Nitekim, 2018 yılında yapılan seçimlerde iki grubun adayı avukat Gencer Özdemir, 2 bin 183 oy alabilmişti. Ankara’da yeni baro kurma çalışmalarına ilişkin bilgi veren Gencer Özdemir, “Yeni baroya ilişkin düşüncemiz var. Ancak henüz somut bir adım yok” dedi.

Barolardan sert tepki: Sandık kaçırılmak isteniyor Barolardan sert tepki: Sandık kaçırılmak isteniyor

İZMİR’DE DAHA İMZA SÜRECİNE GEÇİLMEDİ

Yeni düzenlemeye göre 9 bin 612 avukatın bulunduğu İzmir’de en az 4 baro kurulabiliyor. Ankara ve İstanbul’a karşın ikinci bir baro kurulmasına ‘zor’ gözüyle bakılan İzmir’de Madımak Katliamı sanıklarının avukatı olarak tanınan ve 24. Dönem AK Parti İzmir Milletvekilliği yapan Ali Aşlık, geçtiğimiz günlerde yeni baro kurmak için çalışma başlattıklarını açıklamıştı. Aşlık, yeni baroya ilişkin sürecin henüz ‘görüşme’ aşamasında olduğunu ifade etti, “İmza sürecine henüz girmedik. Daha görüşmeler yapıyoruz” dedi. İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel de, İzmir de ikinci bir baro kurulmasına ihtimal vermiyor.

AK Parti ve MHP’li avukatların baroda yüzde 5 oylarının olduğuna işaret eden Yücel, “Burada yeni baro kurulması zor. Oyları yüzde 5. Yaptıkları algı yaratmak” diye konuştu.

ANTALYA’DA YENİ BARO İÇİN TALEP YOK

Kamu avukatları ile 5 bin üye sayını aşan Antalya’da ise yeni baro kurmaya ilişkin hiçbir çalışma yok. Mevcut baro ile devam etme konusunda görüş birliğinin olduğu ifade edilen Antalya Barosu’nda ikinci bir baronun kurulması zor görünüyor.

 

AK PARTİ’NİN CAN SİMİDİ KAMU AVUKATLARI OLACAK

Baroların tepkisine karşın yasalaşan ‘çoklu baro’ düzenlemesi, yeni baro kurulmasına imkan sağlayan 4 büyük şehirde henüz hayata geçecek gibi görünmüyor. Mevcut avukatlar ile İstanbul dahil büyükşehirlerde 2 bin sayısına ulaşamayan AK Parti ve MHP’ye yakın avukatlar, aralık ayında yapılacak TBB seçimlerine de katılamayacak gibi duruyor. AK Parti’nin 3 büyükşehirde 2 bin rakamına ulaşmak için kamu avukatlarını can simidi yapacağı konuşulurken, AYM kararının da bu aşamada belirleyici olacağı ifade ediliyor.

Baroların tepkisine karşın yasalaşan ‘çoklu baro’ düzenlemesi, yeni baro kurulmasına imkan sağlayan 4 büyük şehirde henüz hayata geçecek gibi görünmüyor. Mevcut avukatlar ile İstanbul dahil büyükşehirlerde 2 bin sayısına ulaşamayan AK Parti ve MHP’ye yakın avukatlar, aralık ayında yapılacak TBB seçimlerine de katılamayacak gibi duruyor.
AK Parti’nin üç büyükşehirde 2 bin rakamına ulaşmak için kamu avukatlarını da can simidi yapacağı konuşuluyor. Kamu avukatlarının baroya kayıt olma zorunluluğu bulunmuyordu. Yapılan düzenlemeyle yeni baro kurmak için gereken 2 bin şartına, baro levhasına kayıtlı olmasa da kamu avukatlarıyla KİT avukatları da dahil edildi. Böylece AK Parti, yeterli olmayan imza sayısını kamu avukatları ile tamamlayabilecek.

https://www.gazeteduvar.com.tr/