(soL-Haber Merkezi) İşçi avukatların çalışma koşularını düzenlemek amacıyla Türkiye Barolar Birliği tarafından çıkarılan "Bir Avukat Yanında, Avukatlık Ortaklığında Veya Avukatlık Bürosunda Ücret Karşılığı Birlikte Çalışan Avukatlar Yönergesi"nin 1 Ekim 2013 tarihinde yürürlüğe girmesinin ardından Yönerge'nin uygulanmasının takibi için İşçi Avukatlar grubu tarafından kurulan Yönerge Takip Merkezi'nin oluşturduğu heyetler çalışmalarına başladı.

Yönerge'nin fiili uygulanabilirliği için il baroları ile görüşecek heyetlerin ilki 13.02.2014 tarhinde İstanbul Barosu Başkanı Av. Doç. Dr. Ümit Kocasakal ile görüştü.

Yapılan görüşmede İşçi Avukatlar'ın Yönerge ile ilgili şimdiye kadar yaptığı çalışmalar anlatıldı ve Yönerge'nin fiili uygulaması için İşçi Avukatlar ile İstanbul Barosu'nun birlikte neler yapabileceği tartışıldı. Görüşme sonunda Yönerge'nin hayata geçirilebilmesi için birlikte hareket etme yönünde görüş birliğine varıldı.

İşçi Avukatlar heyeti 24.02.2014 tarihinde de Bursa Barosu Başkanı Av. Ekrem Demiröz ile görüştü. Görüşmede, Bursa Barosu'nun başından beri Yönerge'ye destek verdiğini belirten Demiröz, Yönerge'nin uygulanması hususunda Bursa Barosu olarak çeşitli çalışmalar yürüttüklerini, bu çalışmaların neticesinde adım atacaklarını belirterek Yönerge'nin hayata geçirilebilmesi için birlikte hareket etme yönünde görüş birliğine varıldı. Alınan son bilgilere göre Bursa Barosu'nun Nisan ayı içerisinde Yönerge'nin uygulanma sorununun çözümüne dair ciddi adımlar atması bekleniyor.

İşçi Avukatlar Yönerge Takip Merkezi adına oluşturulan bir başka heyet ise 25.02.2014 tarihinde İzmir Barosu Başkanı Av. Ercan Demir ile görüştü. Görüşmede Av. Ercan Demir, ilk yönetim kurulu toplantısına yönergenin uygulanmasının gündem olarak sunulacağı ve toplantı sonrasında İşçi Avukatlar Yönerge Merkezine toplantıya ilişkin bildirim yapacağı sözünü verdi. Alınan son bilgilere göre İzmir Barosu yönetim kurulunda alınan kararlar ile İzmir Barosu bünyesinde Yönerge'nin takibi ve işçi avukatların örgütlenmesine yönelik bir komisyon kurulmasına ve bu komisyonun diğer barolardaki benzer komisyonlarla koordineli çalışmasına imkan sağlanmasına yönelik alt yapı sağlanmasına karar verildi. Ayrıca işveren avukatlar ile bağlı çalışan avukat arasında Tip sözleşmenin imzalanması ve imzalanan sözleşmenin Baro'ya sunulması zorunluluğunun yaygın şekilde duyurulmasının sağlanması yönünde karar alındı.

İşçi Avukatlar heyetlerinin il baroları ile gerçekleştireceği görüşmelerin tamamlanmasının ardından, görüşmelerden çıkan sonuçlar ve sonrasında yapılabilecekler doğrultusunda Türkiye Barolar Birliği ile görüşme yapılması planlanıyor.

solhaber