ÇHD İstanbul Şubesi üyesi 57 avukat istifa etti. 

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İstanbul Şubesi üyesi 57 avukat ÇHD’den istifa ettiklerini açıkladı. Avukatlar açıklamalarında, “derneğin tek bir siyasi hegemonya altına sokulduğunu ve farklı düşüncelerin kendilerini ifade etme olanağının kalmadığını” söyledi.

İstanbul Nurtepe’de Demirtaş’ı destek standına Halk Cephesi’nin saldırısıyla başlayan olaylarda taraf olan Halk Cephesi’nin dernek binasında basın açıklaması yapmasıyla dernek içinde tartışmalar yaşanmış, 604 avukat bir deklarasyon yayınlamıştı.

İstifa mektubunda, “Üyesi olduğumuz İstanbul Şube’nin, aldığı kararla ilgili öz eleştiri vermesi gerektiği konusu, gerek genişletilmiş yönetim toplantısı, gerekse de genel üye toplantısında tartışılmış ancak bir sonuç alınamamıştır.” ifadelerine yer verdi.

İstifa mektubu

İstifa mektubunda şu ifadeler yer aldı:

“Dernek içinde yapılan tartışmaların tüketilmesi sonrasında, üyesi olsun-olmasın İstanbul Şube’nin tutumundan rahatsız olan 604 meslektaşımızla birlikte, Derneği özeleştiriye çağıran bir deklarasyon yayınlamıştık. Deklarasyona ilişkin İstanbul Şube hiçbir adım atmamış, ÇHD genel başkan yardımcısı ve ardından ÇHD Genel Merkezi deklarasyona ilişkin cevap yayınlamıştır. Biri diğerinin içerik olarak aynısı olan her iki metinde de sorunun çözümünden çok, deklarasyonun yayınlanma biçimi tartışılmış, tek meşru tartışma alanı ‘genel üye toplantıları, konferanslar ve genel kurullardır’ denilmek suretiyle, 604 avukatın iradesi gayrı meşru olarak ilan edilmiştir.

Gelinen süreçte ÇHD Genel Merkezi, 20 Eylül tarihinde Ankara’da ‘sol içi şiddet ve ÇHD’nin konumu’ konulu konferans kararı almıştır. ÇHD, sol içi şiddet sorununu tartışma platformu olmadığı gibi, çözüm merci de olamayacağı açıktır. Ayrıca bugüne kadar yapılan tartışmalar da göstermiştir ki, yapılacak konferans esas sorunu çözmekten uzak, meselenin çözümünü ertelemeye dönük bir girişimdir.

Biz aşağıda imzası olan avukatlar, ÇHD’yi muhalif birçok siyasetin ve bireyin ortak mücadele zemini olarak gördük ve bu anlayışla çeşitli zaman ve biçimlerde derneğe emek verdik. Kimimiz aktif görevler aldık, kimimiz komisyonlarında çalışdık, derneğin çağrıcı olduğu eylem ve davalara yine aynı anlayışla hiç tereddütsüz katıldık. Ancak son dönemdeki yaşananlar, ne emeğimizin ne de üyeliğimizin derneğin aldığı kararlarda hiçbir etkisi olmadığını bir kez daha göstermiştir. ÇHD İstanbul Şubesi, farklılıklarımıza rağmen ortak çalışabileceğimiz zeminden tamamen uzaklaşmış, tek bir siyasi anlayışın hegemonyasını oluşturduğu ve farklı olanın kendini ifade edemediği bir yaklaşım içerisine girmiştir.

Almış olduğu karar üyelerin çok büyük bir kısmını rahatsız etmesine rağmen, özeleştiri vermemek için gösterilen bu direnç de bir kez daha göstermiştir ki, ÇHD’de çalışmamızın hiçbir olanağı kalmamıştır. Dernek içinde yapılabilecek tüm tartışmaları tüketmiş olmanın verdiği haklılıkla ve tüm sorumluluğun dernek yöneticileri ve derneğe hakim olan siyasi anlayışa ait olduğunu belirtiyor, dernek üyeliğinden ve komisyonlardaki görevlerimizden istifa ediyoruz.”

İstifa eden avukatlar

İstifa eden avukatların isimleri ise şöyle sıralandı:

“Av. Ahmet Ergin, Av. Ali Özer, Av. Ali Saydı, Av. Aslı Aslan, Av. Arın Gül Yeniaras, Av. Ayşegül Celayir, Av. Banu Güveren, Av. Begüm Yıldız, Av. Beril Kalkan Kofoğlu, Av. Celal Karadağ, Av. Devrim Avcı Özkurt, Av. Diren Cevahir Şen, Av. Ecevit Öztürk, Av. Ezgi Duman, Av. Erkan Sabri Ünüvar, Av. Ferhat Boğatekin, Av. Fırat Epözdemir, Av. Filiz Aydın, Av. Filiz Kuru Çarkı, Av. Gülhan Kaya, Av. Gülseren Günay, Av. Habib Avinca, Av. Hasan Cengizhan Karaşin, Av. Haydar Akgül, Av. Hüseyin Boğatekin, Av. İbrahim Bilmez, Av. İlknur Alcan, Av. İ. Cerrah İzoğlu, Av. Kamil Tekin Sürek, Av. Kemal Toraman, Stj. Av. Kübra Gündüz, Av. Muhammet Taner Avşar, Av. Murat Çelebi, Av. Mustafa Eraslan, Av. Mustafa Rüzgar, Av. Nazan Yaman, Av. Nefise Sormageç, Av. Osman Salman, Av. Özgür Cihan Kıyga, Av. Özlem Gümüştaş, Av. Ramazan Demir, Av. Rengin Ergül, Av. Rozerin Seda Kip, Av. Ruken Gülağacı, Av. Sema Targan, Av. Semih Mutlu, Av. Serap Akkılıç, Av. Sezin Şerbetçi, Av. Sezin Uçar, Av. Sinan Zincir, Av. Songül Yaman, Av. Şeref Turgut, Av. Şilan Şule Işık, Av. Yıldız İmrek, Av. Yusuf Ayık, Av. Yelvi Doğan, Av. Zeynep Gürcan”

http://www.imctv.com.tr/2014/09/21/chdli-57-avukat-dernekten-istifa-etti/