5 Nisan, serbest bırakılan avukatlar ile kutlandı

Geçtiğimiz yıl avukatların tutuklu olması nedeniyle buruk geçen ÖHD'nin “5 Nisan Avukatlar Günü” yemeği, bu sene KCK ve Çağdaş Hukukçular Derneği(ÇHD) Davası'ndan meslektaşlarının tahliyesi ile daha coşkuluydu. Tahliye edilen avukatlar gecede, mücadeleden yılmayacaklarının mesajını verdi.

İstanbul Bakırköy'deki Botanik Park'ta düzenlenen yemeğe, BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, HDP İstanbul Milletvekili Abdullah Levent Tüzel ve Sırrı Süreyya Önder de katıldı.

Gecede ilk sözü ÖHD Genel Başkanı Avukat Fırat Epözdemir aldı. Asrın Hukuk Bürosu ve ÇHD’ye yönelik operasyon ve baskılara değinen Epözdemir, tutuklu yargılanan avukatların tahliye olmasından duydukları sevinci paylaştı.

Özdemir’in ardından serbest bırakılan avukatlardan ÇHD Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı, 1996’da Kürt illerindeki ilk davasının Diyarbakır Cezaevindeki katliamlar olduğunu söyleyerek, ’Sonra Sivas. Metin Göktepe, Gazi Mahallesi katliamı davaları ile meslek hayatına devam ettim. Televizyonlardan bizler için 'terörist' diye dezenformasyon yaptıklarında, buna karşı bizler birbirimiz için avukatlık yaptık. Biz haklıyız dedik. Bürolarımız açık kalacak dedik. Evlerimizi, bürolarımızı bastılar, eziyet ve işkence ettiler ama arkadaşlarımız bizleri sahipsiz bırakmadı. Bu salondaki yüzlerce genç avukat, bürolarımıza sahip çıktı. Ve bir sürü genç yeni avukatlar yetişti. Mücadeleden yılmayacaklarını gösterdiler” diye konuştu.


NEDEN BURDAYIZ: HUKUK MU SİYASET Mİ?

Kozağaçlı’nın ardından konuşan “KCK Avukatlar Davası”ndan serbest bırakılan Av. Faik Özgür Erol da, ‘’Sizlerle buluşmamıza vesile olan şey hukuk mu siyaset mi kararını sizlere bırakıyorum. Bizleri yalnız bırakmayan ÖHD, ÇHD ve tüm hukukçu arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Bizim ortak paydamız önce hukukçu olmaktı şimdi de tutukluluğumuzdur" dedi. Hasta tutukluların durumuna da dikkat çeken Erol, tüm hasta tusaklar bırakılıncaya kadar mücadelelerine devam edeceklerini söyledi.


BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ise, “ÖHD’nin gecesinde hem siyasetçi hem hukukçu kimliğimizle bir aradayız’’ diyerek, tutuklu avukatların durumuna değindi. Demirtaş, iktidar tarafından hukukun katledildiği bir ortamda hukukçuların adalet için verdiği mücadelenin önemli olduğununa dikkat çekerek, ‘’Bu özgürlük mücadelesinden hukukçular da geri duramazdı’’ dedi


HDP İstanbul Milletvekili Abdullah Levent Tüzel de, “Bir kez daha halkımızı bölme üzerinden bir siyaset yürütüldü. Onun başını çekenler bir kez daha balkon konuşmasıyla halkı tehdit ettiler. Adeta bizlere küfreden müteahhit, iş adamı edasıyla aynı tonda konuştular. Asıl görev bizlerde yani özgürlük ve demokrasi mücadele edenlerde’’ dedi. Hukuk mücadelesi her zaman önemli olduğunu da vurgulayan Tüzel, ‘’Her ne kadar başbakan tanımasada. Hukuk önemli diye ekledi. Konuşmaların ardından gece Grup Agıre Jiyan’ın konseriyle devam etti.


  birgün