Almanya Üniversitelerin hukuk fakültelerinde en az 3.5 yıllık bir eğitim programını başarıyla tamamlayanlar, ülke genelinde yapılan sınava girerler.

Başarılı olanlar hukuk kariyerine hazırlık mahiyetindeki 2 yıllık staja başlarlar. Stajyer tüm zorunlu ve seçimlik evreleri tamamladıktan sonra, Eyalet Yüksek Mahkemesi Başkanı, stajyerin staj boyunca aldığı notlarla birlikte sınav kurumuna havale eder. ƒ

Sınav Kurumu stajyerin notlarını inceleyerek sınava alınıp alınamayacağına karar verir. Stajyerler sınava girmeye hak kazanırlarsa yazılı ve sözlü sınava girerler. Öncelikle yapılan yazılı sınavlardan adayın belirli bir puan barajını geçmesi gerekmektedir. Bu barajı geçemeyen adaylar sözlü sınava kabul edilmezler.

Yazılı sınavlardan sonra yapılan sözlü sınav, bir olay hakkında hazırlanan dosyanın incelenmesi ve tartışılması şeklinde geçer. Adaylar staj sonrası yapılacak sınava sadece iki defa katılabilmektedirler. İki kez de başarısız olan adayın bir kez daha sınava katılma hakkı bulunmamaktadır.

AVUSTURYA

Avukat Olabilme Şartları Avusturya’da avukat olabilmek için öncelikle bir hukuk fakültesinden mezun olmak ve bunun ardından 5 yıllık bir mesleki eğitimden geçmek gerekmektedir.

Bu 5 yıllık sürenin en az 9 ayının adliyelerde ve 3 yılının da bir avukatın yanında stajyer avukat olarak geçirilmesi gereklidir. Adaylık süresince en azından 42 günü (yarım gün üzerinden) tamamlayacak şekilde çeşitli konular üzerindeki eğitimler tamamlanmalıdır (örn. 6 günlük medeni usul ve ADR eğitimi).

Stajyer avukatlar, Bölge İstinaf Mahkemesi’nin düzenleyeceği bir avukatlık sınavından başarılı olmaları ve barolar birliğince güvenilebilir olduklarına yönelik kanaat bildirilmesi halinde avukat olarak baroya kayıt olmak için başvurabilirler.

Böylelikle bir büro açabilir ve dava alabilirler.

BELÇİKA

Avukat Olabilme Şartları  Öncelikle Yargı Kanunun 428. maddesine göre bir avukat adayının hukuk lisansına (5 yıl) sahip olması gerekir.

Bunu takiben üç yıllık bir staj süresini tamamlamaları 434. maddeye göre zorunludur. Barolar Birliği Konseyi tarafından muafiyet tanınmadıkça staj süresi askıya alınmamış veya kesilmemiş olması gerekir. Aynı Konsey staj süresince adayların yükümlülüklere riayet edip etmediğini denetler. Gerektiğinde staj süresini uzatabilir. Aday listesinde bulunan bir aday beş yıllık süreden sonra kayıtlı olduğu Baro’nun yükümlülüklerine riayet etmezse kaydı silinir. Hukuk doktorasına sahip olmakla birlikte on senedir avukatlık icra etmeyen bir avukata Konsey onursal avukatlık payesi verebilir. Bu on yıllık süre kısaltılabilir. Avukatlığa giriş yaşı ile ilgili herhangi bir hüküm bulunmamaktadır.

HOLLANDA

Avukat Olma Şartları

Her şeyden önce adayın hukuk lisans diplomasına sahip olması gereklidir. Avukatlık Kanunun 1. maddesine göre bir avukatın bir baroya kaydının yapılabilmesi için 9. maddede yazılı sınavı geçmesi gerekmektedir.

Aday avukat 3 yıl süreyle kural olarak en az yedi yıllık mesleki deneyimi olan bir avukatın gözetimi altında stajını yapar. Stajyer avukatın mesleki deneyimi ve donanımı yetersiz görülürse (adayın kısmi mesaiyle çalışması gibi) Barolar Birliği Konseyi en fazla 3 yıl daha bu süreyi uzatır.

Barolar Birliği staj programını hazırlar. Staj sonunda bir sınav yapılır. Birliğin staj programının hazırlanmasından sorumlu kurulu faaliyetlerine ilişkin raporu her yıl düzenli olarak Adalet Bakanına sunar.

 

 Kaynak: Adalet Bakanlığı