Adalet Bakanı Sadullah Ergin’in Barolar Birliği seçimlerinin değişmesi gerektiği yönündeki açıklamaları tartışılmaya devam ediyor. Adli yılın açılışında konuşan Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, hükümetin çoğulcu değil çoğunlukçu bir anlayış benimsediğini belirtmişti. Adalet Bakanı Sadullah Ergin ise tören çıkışında yaptığı açıklamada baro seçimlerinin de çoğunlukçu bir anlayışla yapıldığını belirtmiş, bu sistemin değişeceğini söylemişti.

SEÇİM SİSTEMİ DEMOKRATİKLEŞMELİ

Konuyla ilgili Taraf’a konuşan Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi şunları söyledi: “Tam da böyle önemli bir günde yargının sorunlarına ilişkin meselelerin tartışıldığı bir ortamda TBB Başkanı’nın açıklamaları karşısında, bu açıklamalara cevap vermek yerine, adeta TBB Başkanı’nı tehdit eder gibi bir üslupla seçim sistemini gündeme getirmesini doğru, tutarlı ve etik bir davranış olarak görmüyoruz. TBB seçim sistemi daha demokratik olabilir, bunu tartışabiliriz. Mevcut sistemde İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük baroların delegasyonu TBB yönetimini oluşturuyor. Bu üç baronun genel eğiliminin de hükümetin politikalarıyla örtüşmediğini biliyoruz.

TBB’YE MÜDAHALE

Biz Diyarbakır Barosu olarak şunu söylüyoruz seçim sistemi daha demokratikleştirilebilir. Ama bunu barolar kendi aralarında seçim sistemi gündemli bir genel kurul oluşturarak yetkili organlarında tartışırlar. Adalet Bakanı’nın TBB başkanının açıklamalarına cevaben bunu gündeme getirmesi ‘Beni rahatsız edersen bu yapıya müdahale ederim’ demektir.” Bakanın TBB başkanının açıklamalarında değindiği konulara cevap vermesini beklediğini ifade eden Elçi sözlerini şöyle sürdürdü: “Elbette TBB başkanının açıklamalarının tamamına katılmayabiliriz ama ana hatlarıyla yaptıkları eleştiriler haklıdır. Seçim sistemi konusu kendi doğal mecrasında tartışılmalıdır.”

BAROYU FELÇ EDER

İstanbul Barosu eski başkanlarından Turgut Kazan ise konuya ilişkin şunları söyledi: “Bu model daha Şevket Kazan zamanından beri düşünülen bir model. Hatta bu konuda bakanlıklarda çalışmalar yapıldı. Önerdikleri model şu, ‘Bizim cenah bu seçimleri kazanamıyor o halde, oy oranına göre, delegasyon oy oranına göre yönetim kurulu belirlensin.’ Önerdikleri sistem bir meslek odasını ya da baroyu felç edecek bir sistemdir. Adalet Bakanlığı’nın öngördüğü model budur. Herkes oy oranına göre temsil edilsin. Anayasa Mahkemesi de bunu aykırı bulmadı sanırım ona dayanıyorlar. Madem bizimkiler buraları kazanamıyor o zaman hiç çalışamasın anlayışı tehlikelidir.”

taraf