UIA; Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, Adalet Bakanlığı başta olmak üzere yetkili kurumlara gönderdiği yazıda, avukatların bağımsızlığına yönelik saldırıları kınayarak, Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri’nin tespitlerinin Türkiye Barolar Birliği'nden edinilen bilgileri doğruladığını ve Ankara Barosu’nun durumu hakkında kaygılandıklarını ifade etti.

Uluslararası Avukatlar Birliği Başkanı Jean-Marie Burguburu’nun imzasıyla gönderilen yazıda, avukatların yasal görevlerini ifa ederken yetkililerin görüşleri nedeniyle yaptırımlarla karşılaşmalarının kendileri için derin bir şok olacağı belirtildi.

(Uluslararası Avukatlar Birliği)

Jean-Marie BURGUBURU

Başkan

 

4, place de I’Opera

75002 Paris – Fransa

Tel. +33 1 40 73 12 12 /Faks: +33 1 47 20 50 82

E-mail: [email protected]

 

 

Paris, 5 Ağustos 2013

 

 

 

Ekselansları Recep Tayyip Erdoğan

Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı

Başbakanlık Ofisi

06573 Kızılay, Ankara

Türkiye

 

e-mail, faks ve posta yoluyla iletilmiştir:

receptayyip.erdoğ[email protected]

+90 312 417 0476 (3 Sayfa)

 

 

 

 

Ekselansları,

 

The Union Internationalale des Avocats (UIA – Uluslararası Avukatlar Birliği) Türkiye’de avukatların bağımsızlığına karşı saldırılarda artış olduğu hakkında geçtiğimiz aylarda düzenli olarak uyarılar almıştır.

 

Bu saldırıları kınıyor ve Türk yetkililere, Avukatların engellerle karşılaşmadan mesleklerini ifa etme haklarını belirten, Avukatlık Mesleğinin Özgürce Yapılmasına İlişkin Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi Tavsiye Kararı ve Birleşmiş Milletler Avukatların Rolüne İlişkin Temel İlkeler Bildirgesinden doğan yükümlülüklerini hatırlatıyoruz.

 

Bu gün bireylerin polise karşı suçlamada bulunmasını yasa dışı olarak teşvik etmekle suçlanan Ankara Barosu’nun durumu hakkında kaygılanıyoruz.

 

Ankara Barosu'na karşı, orantısız güç kullan polis ve diğer idari organlara karşı bireyleri şikâyette bulunmaya teşvik ederek hükümet karşıtı olma suçlamalarının yöneltildiği hakkında bizi bilgilendiren Türkiye Barolar Birliği tarafından bu duruma karşı uyarıldık.

 

Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiserinin; kendisine, kolluk güçleri tarafından göstericilere karşı insan hakkı ihlalleri yapıldığı hususunda ciddi iddialar, aşırı ve uygunsuz göz yaşartıcı gaz kullanımı ve tutuklamalar sırasında polis tarafından kötü muamele yapıldığı hakkında birçok rapor ulaştığını açıkladığı 8 Temmuz 2013 tarihli açıklamasını dikkate alıyoruz.

 

Komiser beyanında "Polis tarafından uygulanan aşırı güç kullanımının tüm örnekleri tamamen araştırılmalı ve gerektiği gibi cezalandırılmalıdır" demiştir.

 

Komiser ayrıca; doktor, avukat, akademisyen, öğretmen, medya çalışanları gibi belirli meslek gruplarının protestolar sırasındaki şiddet içermeyen eylemlerinin sonucu olarak kendilerine karşı idari ve adli önlemlere başvurulmasından ve gözdağı verilmesinden korktuklarını ifade ettiklerini belirtmiştir. Komiser Türk yetkililere acilen bu korkuları yatıştırma ve misilleme ile ilgili tüm algıları giderme çağırısında bulunmuştur.

 

Komiser tarafından yapılan bu tespitler Türkiye Barolar Birliği'nden edinilen bilgileri doğrulamaktadır.

 

Eğer mağdurların kanuni temsilcileri olarak avukatların yasal görevlerini ifa ederken yetkililerin görüşleri nedeniyle yaptırımlarla karşılaşmaları hakkındaki iddialar doğrulanırsa, bu bizler için derin bir şok olacaktır.

 

UIA mesleğin kalbine böyle bir saldırıyı kabul edemez.

 

Diğer taraftan, baroları ve avukat derneklerini kınamak yerine, yetkililer görevini kötüye kullanan failleri araştırmalı ve haklarında yasal takibatta bulunmalıdır.

 

İnsan hakları komiseri aynı açıklamada, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi içtihadına göre, güvenlik güçlerinin görevi kötüye kullanımı hakkında etkin soruşturma gerçekleştirilmemesinin kendi başına da bir insan hakkı ihlali olduğunu ve Türkiye’nin bu nedenle mahkeme tarafından birçok kez mahkûm edildiğini hatırlatmıştır.

 

Yetkililerden; kanunsuz kovuşturmalar, adli ve idari misilleme tehditleri de dâhil olmak üzere,  Baroların bağımsızlığını kısıtlayıcı her tür eylemi acilen durdurmalarını ve protestolar sırasında meydana gelen ciddi insan hakkı ihlallerinden sorumlu olanların kovuşturmaları sırasında, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinden kaynaklanan yükümlülüklerine saygı duymalarını talep ediyoruz.

 

Saygılarımla,


(İMZA)

 

Jean-Marie BURGUBURU