TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ 35 inci GENEL KURULU ÜZERİNE

Av. Güneş Gürseler

AVUKATLIK BÜROSU

Türkiye Barolar Birliği kuruluşunun 50 nci ve Büyük Atatürk’ün milli mücadelenin ışığını yakmak üzere Samsun’a çıkışının 100 üncü yılında 4 Mayıs 2019 tarihinde  Genel Kurulunu Samsun’da topladı.

Tekirdağ Barosu ve Türkiye Barolar Birliğinde aldığım görevler 45 yıllık meslek yaşamımın önemli bir bölümünü kaplıyor. Birliğimizin bir çok genel kuruluna da katıldım. Çeşitli ortamlarda mesleğimizin sorunları hakkında görüşlerimi açıkladım.  Bu yazımda Samsun Genel Kurulu üzerine düşüncelerimi belirteceğim.(*)

Öncelikle özveri ve gayretle muhteşem bir ev sahipliği yapan başta Baro Başkanı, sevgili dostumuz Sayın Av. Kerami Gürbüz olmak üzere yönetim kurulu üyelerine,  Samsun Barosu üyesi tüm meslektaşlarımıza ve baro çalışanlarına içten teşekkürlerimi sunuyorum. Samsun Barosu benim için daima ufuk açıcı, heyecan ve dostluk sunan her yaştaki üyeleri ile güven kaynağı olmuştur.

GENEL KURULLARIMIZI NE YAZIK Kİ İŞLEVLİ KILAMIYORUZ. (**)

İki günlük seçimli genel kurullarımız seçim kulis ve telaşı ile, mali genel kurullarımız ise ikinci gün kenti gezme telaşı ile geçip gidiyor. Sorunlarımız karşısında uygulama sorumluluğunu üstlendiğimiz kararlar alamıyoruz. Genel kurulların üç gün toplanması dileğim ise hiçbir zaman destek bulmadı. 

Samsun Genel Kurulu’nda bunların üstüne bir de toplantının ilk gün bitirilmesi için verilen önerge oyçokluğu ile kabul edildi. Bir güne sığdırılmaya çalışılan toplantıda konuşma süreleri de sınırlanınca tatmin edici sonuçlar ve meslek sorunlarına çözüm olabilecek kararlar alınamadı.

KARARLAR YETERİNCE ANLAŞILIP TARTIŞILMADAN ACELE İLE ALININCA TBB BAŞKANLIK DİVANI İÇİN 750,00 TL “ÜCRET” BELİRLENDİ!

Yasamızda 1969 yılından bu yana varlığını sürdüren 112 nci maddenin başkanlık divanı üyelerine “ücret” ödenmesini düzenleyen hükmü bir istisnası dışında genel kurullarımızda hep görmezden gelindi ve diğer kurul üyelerine ödenmesi gereken “huzur hakkı”nın başkanlık divanı üyelerine de ödenmesi yolunda kararlar alındı.

Samsun Genel Kurulu’nda ise gündemin konuya ilişkin 9 uncu maddesi: “Gündemin 9. Maddesi gereğince Avukatlık Yasasının 112/1 maddesi gereğince Türkiye Barolar Birliği Başkanlık Divanı mensuplarına ödenecek ücret ile Yönetim, Disiplin ve Denetleme Kurulu üyelerine ödenecek huzur hakkının belirlenmesi için bir kısım delege tarafından verilen 750,00 TL olması yönündeki önergenin oy  çokluğu ile kabulüne karar verildi.” şeklinde kabul edildi.

Tutanağa bu şekilde geçen karar ile Başkanlık Divanı üyeleri (Birlik Başkanı, Başkan Yardımcısı, Genel Sekreter, Sayman) için 750,00 TL aylık ücret, yönetim kurulunun diğer üyeleri ile denetleme ve disiplin kurulu üyelerine ise toplantı başına 750,00 TL huzur hakkı ödenecektir!

Bu karar TBB tarihinde başkanlık divanı üyelerine ödenecek ücreti belirleyen ikinci karardır. Bu konudaki ilk karar ücreti 6.000,00 TL olarak belirleyen 2009 Genel Kurulu kararıdır.  Ancak seçilen yönetim kurulu böyle bir yetkisi olmadığı halde genel kurul kararını uygulamamış, tüm üyelere huzur hakkı ödenmiştir.(***) Bu kez ücret ödenmesine karar verilmesi yasaya uygun olmuş ancak belirlenen ücret çok düşük kalmıştır.

Yasamızdaki elli yıllık hükme rağmen Türkiye Barolar Birliği görevlerinin makul bir maddi karşılığının olması gerektiği anlaşılmak istenmemektedir. Oysa dünyadaki genel uygulama bu doğrultudadır, görev süresince büro ile ilişkinin dondurulmasına kadar farklı koşullarla ücret ödenmekte ve tam gün hizmet verilmektedir. 

MESLEĞİN TEMEL SORUNLARI İÇİN AVUKATLARIN, BAROLARIN, BAROLAR BİRLİĞİNİN UYGULAYACAĞI BAĞLAYICI KARARLAR ALMAK YERİNE, SERT TARTIŞMALARLA VEKALET PULU GELİRLERİNİ TÜKENMEZ HAZİNE SANAN VE FİİLİ SONUCU DA AİDAT TOPLAMAYI BAROLARIN İSTEĞİNE BIRAKAN KARARLAR ALINDI.

Gündemin birkaç kez okunmadıkça anlaşılamayan uzunlukta kaleme alınmış 11 inci maddesi üzerinde en çok tartışılan madde oldu. Ben de bu maddede söz alarak kısıtlı sürüde uyarılarda bulunmaya çalıştım. Bu madde;  üyelerinden aidat ve ölüm yardımı toplamadığı gerekçesi ile TBB payını göndermeyen baroların bu borçlarının vekalet pulu alacaklarından mahsup edilmesi uygulamasının devam edip etmemesi ve 2018 yılında mahsup edilen miktarın da iadesinin Genel Kurul tarafından belirlenmesini istiyordu. Tartışmalar sonunda uygulamanın devam etmemesi ve 2018 kesintilerinin de iadesine oy çokluğu ile karar verildi. Ayrıca 12 inci madde görüşülürken verilen bir önergenin kabulü ile de bu uygulamanın sürekli olmasına karar verildi.

TBB yönetimi gündemi ilk açıkladığında böyle bir maddenin gündemde bulunmasının yanlışlığını belirtmiştim. Çünkü bu madde ile Genel Kurul, Kanunumuzun 117 nci maddesinin 8 inci fıkrası ve 72 nci maddesinin 1 inci fıkrasının (d) bendinde TBB Genel Kurulu’na ve baro yönetim kuruluna verilen görevlerin yerine getirilip getirilememesi kararını almaya zorlanıyordu.  Oysa her iki madde de herhangi bir tereddüde yer bırakmayacak kadar açıktır; kesenek miktarını belirlemek Genel Kurulumuzun  görevidir. Belirlenen bu miktarı avukatlardan tahsil edip Birliğe göndermek ve ödemeyeni de levhadan silmek barolarımızın görevidir.

Genel Kurul yasada belirtilen görevlerin yerine getirilmemesi için karar almaya zorlanmamalıydı. Ayrıca bu kararın baro yönetimlerimizi Bakanlık müfettişlerinin eleştirilerinden kurtaramayacağı da açıktır.

Bazı barolarımızın Türkiye Barolar Birliği yönetimini ve Genel Kurulu böyle bir karar alamaya hangi baskılar alında kalarak zorladığını biliyoruz. Ancak temel sorunu görmeden onun yarattığı güncel sıkıntıları yasayı dolanarak aşmak ve baroların parasal sorunlarını öne çıkarmak sadece günü kurtarmaktır.

Avukat sayısı hızla arttıkça aidat ödemelerinin takibinin zorlaştığı,  meslektaşlarımızın ekonomik sıkıntıları bilindiği için üstüne gidilmediği,  iki yılda bir yapılan baro genel kurulu baskısı ile 72 nci madde uygulanıp levhadan silme işlemi yapılamadığı bir gerçektir.  Bu nedenlerle aidatlar toplanmamaktadır. Bu nedenleri dikkate alan Genel Kurul  aidat toplamamanın mazur görüleceği yolunda bir karar verilmiş oldu.

Metin Feyzioğlu: Çok şükür değiştim Metin Feyzioğlu: Çok şükür değiştim

Sonuçta baronun vekalet pulu alacağından kesinti de yapılamayacağı için aidat ödeme yükümlülüğünü yerine getirmeyen avukatın aidatı vekalet pulu kullanan avukatlar tarafından karşılanma durumuna getirildi.

Ne yazık ki temel sorunlarımızı çözecek doğrudan baroların ve TBB’nin uygulayacağı kararları almıyor, halının altına süpürdüğümüz sorunları çürütüyoruz. Sayımız hızla artıyor. Son beş yılda avukat sayımızdaki artış toplamda 29.798 yani son beş yılın aylık artışı 497.

Bu artışın yarattığı sorunların parasal bölümünü vekalet pulu gelirleri ile daha ne kadar karşılayabileceğimizi düşünüyoruz?

Son beş yılda avukat sayısı yaklaşık 30.000 artarken satılan vekalet pulu sayısı artmadı. Pulun değeri vekalet harcına bağlı olarak arttığı için gelir artmış gözüküyor. Fakat makas açılıyor. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Fonu’ndan talepte bulunma hakkı olanların sayısı artarken bunların fona katkıları artmıyor. Böyle giderse sağlık yardımlarının yapılması zora girecek.

Evet, asıl sorunlarımıza kendi çözümlerini üretmeye vakit ayıramayan bir genel kurul daha yaşadık.

Hayırlı başarılar…9 Mayıs 2015

(*)

http://www.yeniyaklasimlar.org/m.aspx?id=4295

http://www.tekirdagbarosu.org.tr/HaberDuyuru?TBBnin_35._Olagan_Genel_Kuruluna_Katildik&=1598

(**)      

http://www.yeniyaklasimlar.org/m.aspx?id=798 

 (***)  

http://www.gurselertufan.av.tr/?s=80