Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Av. Metin Feyzioğlu, avukatların sigorta priminden kurtulması ve yüzde 18 KDV’nin indirilmesine ilişkin Türkiye Barolar Birliği’nin yürüttüğü çalışmada sona gelindiğini belirterek, “Madem bir ekonomik sıkıntı içindeyiz, madem herkes üzerine düşeni yapsın deniyor, buyurun biz hükümetimize, devletimize, sayın Cumhurbaşkanımıza herkesin ferahlayacağı, herkesin rahatlayacağı bir formülle gitmek istiyoruz” diye konuştu.

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Av. Metin Feyzioğlu, beraberindeki TBB Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Avukat Sabri Erdal Güngör, TBB Denetleme Kurulu üyesi Av. Ümit Yüksel, Kayseri Barosu Başkanı Av. Cahit Dursun ile birlikte genel kurulunu yapan Nevşehir Barosu’nu ziyaret ederek, Baro Başkanı Av. Mustafa Necmi Öncül’le görüştü. Görüşmede konuşan Öncül, Feyzioğlu’na baroyu ziyaretlerinden ötürü teşekkür etti. Feyzioğlu da Öncül’ü ve seçilmiş tüm kurulları kutlayarak özetle şunları söyledi:

HİÇBİR MESLEK BU ARTIŞI KALDIRAMAZ

“120 bin avukat var. 70 bin hukuk fakültesi öğrencisi var. Birkaç ay içinde katılımlarla birlikte 25 bin avukat stajyeri olacak. Hiçbir meslek bu artışı kaldıramaz. Anayasa’da hukuk devletine ilişkin hangi güzel cümleyi kurarsanız kurun adaleti dağıtacak olanlar, hukuk devletini işletecek olanlar iyi yetişmiş hukukçulardır. Bizim bu sayılar karşısında iyi yetişmiş hukukçu açığımız çoktur. Bunun çözümü noktasında YÖK Başkanımız ve Adalet Bakanımızla bir fikir birliğine varma noktasındayız. Biz hukuk fakültesini bitiren mezunların noterlik, avukatlık, hâkimlik ve savcılığa başvurmadan önce bir devlet sınavına tabi tutulmasını talep ediyoruz. Bu mülakatsız, yazılı ve çoktan seçmeli bir sınav olacak. Mesleğimizin en önemli sorunu budur. Dolayısıyla bu sınav geldiğinde de stajyer avukat sayısı elbette azalacaktır.

BURS OLARAK VERMEYE HAZIRIZ

Stajyer sayısının azalmasına bağlı olarak Türkiye Barolar Birliği elindeki kaynakları kanun değişikliği uygun görülürse stajyer meslektaşlarımıza karşılıksız burs olarak kullanmaya da hazırdır. Çünkü fakülteyi bitirip 21, 22 yaşında hala annelerinden, babalarından para almak zorunda kalmaları veya ucuz işçi olarak çalıştırılmaları meslek onurumuzu zedelemektedir bu arkadaşlarımızın. Çözüm stajyer sayısını azaltmak ve Türkiye Barolar Birliği’nin de gücü yeter hale geldikten sonra stajyerlerimize karşılıksız burs vermesini sağlamaktır.

KALİTE YÜKSELECEK

Bu devlet sınavı, hakimlik, savcılık, noterlik, avukatlık mesleğine girecek olanların kalitesini yükseltecektir. Halkımızın kaliteli adalet hizmeti almasını sağlayacaktır. Sınavı henüz geçememiş olanların da adalet dairelerinde, noterlik dairelerinde, kalemlerde banka şubelerinde hukukçu olarak istihdam edilmeleri sağlanırsa hukuk fakültesinden mezun olan işsizler ordusu memleketin hayrına olarak eritilecektir. Hem uyuşmazlıkları önleyeceklerdir hem de iş bulacaklardır. Sınavı geçen, barajı geçenler de avukatlık stajına başvuracaktır. Noterliğe başvuracaktır. Hâkim, savcılık için kadro açılırsa HSK’ya (Hakimler ve Savcılar Kurulu) başvuracaklardır. Staj yaptıktan sonra avukatlık stajını bitirdikten sonra ayrıca Türkiye Barolar Birliği avukatlık meslek ve sanatının öğrenilip, öğrenilmediğini test edecek ayrı yöntemler geliştirir. Bu konuda da bakanımızla birlikte çalışırız ama ilk ihtiyacımız şu anda YÖK Başkanımız ve Adalet Bakanımızla belli bir çizgide mutabık kaldığımızı umut ettiğim devlet sınavının getirilmesidir. Bu bir avukatlık sınavı değildir. Dolayısıyla Türkiye Barolar Birliği’nin yapacağı bir sınav değildir. Hukuk fakültesi mezunlarının uygulamalı alanlara girmeden önce bir baraja tabi tutulmalarını sağlamaktır. Dünyanın birçok medeni memleketinde de bu vardır.

SİGORTA PRİMLERİ VE YÜZDE 18 KDV SORUNU

Bir ikinci konumuz var. Kamuoyunda avukatlar bol kazanan, hesapsız kazanan bir zümre olarak takdim ediliyor. Bu gerçek değildir. Avukatların on binlercesi bugün açlık sınırındadır. Sigorta primini ödeyemeyen on binlerin üstünde avukat vardır. Biz Maliye Bakanımız ve Adalet Bakanımızla birlikte devletimizin kazanacağı, meslektaşımızın rahat edeceği bir formül üzerinde çalışmak istiyoruz. Bu formülün şimdilik size ayrıntılarını vermeyeyim izin verirseniz. Önce sayın bakanlarımızla görüşelim. Ama bu formülün içinde avukatlarımızın sigorta primlerini belli bir kaynak yaratılarak, Türkiye Barolar Birliği’nin ödemesi vardır. Meslektaşlarımızı sigorta prim yükünden kurtarmak vardır. KDV’yi de kaynakta kesmek ama adalet hizmetine vatandaşımızın ulaşabilmesi için KDV’yi indirmek teklifimiz vardır. Yüzde 18 KDV vatandaşın adalet hizmetine ulaşmasını engellemektedir. Bizim önerimiz bu konularda Türkiye Barolar Birliği ve baroların inisiyatif alması kanunen sağlanırsa devlet hem hiç elde etmediği bir KDV geliri elde edecektir hem de hiç elde etmediği yükseklikte avukatlardan bir sigorta primi havuzu oluşturacaktır. Dolayısıyla hem devletimiz kazanacaktır hem meslektaşlarımız kazanacaktır. Madem bir ekonomik sıkıntı içindeyiz madem herkes üzerine düşeni yapsın deniyor buyurun biz hükümetimize, devletimize, sayın Cumhurbaşkanımıza herkesin ferahlayacağı, herkesin rahatlayacağı bir formülle gitmek istiyoruz. Bu konuda da hazırlığımızı bitirmek üzereyiz.”

Başsavcıyı da ziyaret etti

TBB '1 No'lu baroyu kaldırdı! Sadece: 'İstanbul Barosu' TBB '1 No'lu baroyu kaldırdı! Sadece: 'İstanbul Barosu'

Feyzioğlu, Nevşehir Barosu’na bağlı avukatlarla bir süre sohbet ettikten sonra beraberindekilerle birlikte Nevşehir Cumhuriyet Başsavcısı Altuğ Kürşat Şahin’i de makamında ziyaret etti.