Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, Ağustos ayında yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimi ile ilgili olarak Aydınlık’a değerlendirmelerde bulundu.

‘Beklenen uzlaşmayı sağlamalı’

Bu kez Cumhurbaşkanını halkın seçeceğini kaydeden Feyzioğlu, “Cumhurbaşkanı halk oyuyla seçilecek. Bu nedenle sembolik olmasının ötesinde anayasal yetkilerini gerçek anlamda kullanacak bir Cumhurbaşkanı olacak. Onun için seçilecek Cumhurbaşkanı tüm halkı kucaklamalıdır. 27-28 milyon oyla seçilecek. Bu bile Cumhurbaşkanının tek başına ne kadar önemli bir figür olacağının göstergesidir” dedi. Türkiye’de kamplaşma yaratıldığına dikkat çeken Feyzioğlu, “Seçilecek Cumhurbaşkanı toplumda her yurttaşı kucaklamalıdır. Kimseyi ötekileştirmeyen bir Cumhurbaşkanı olmalıdır. Hukukun evrensel dilini kullanıp ona göre hareket eden biri olmalıdır” diye konuştu.

Türkiye’nin birliğe ihtiyacı olduğunu vurgulayan Feyzioğlu şunları söyledi: “Yeni Cumhurbaşkanı geniş bir uzlaşma sağlayabilecek bir kişi olmalı ve beklenen uzlaşmayı sağlamalıdır. Yerel seçimlerden sonra ortaya çıkan harita gerçek olmasa da bölünmüşlük algısı yaratıyor. Bu nedenle seçilecek Cumhurbaşkanı gerçek anlamda birlik sağlamalıdır. Birleştirici güç ve üsluba ihtiyaç var. İnsan haklarının dilini kullanan bir Cumhurbaşkanına ihtiyaç var. Cumhuriyetin kuruluş felsefesi ve Atatürk bizim birleştirici gücümüzdür. Atatürk’ü doğru anlarsak, Diyarbakır’ı da Karadeniz’i de Ege’yi de, Akdeniz’i de Trakya’yı da Orta Anadolu’yu da birleştiririz. İnsan hakları ve eşit yurttaşlık bilinci oluşur.”

 

aydinlikgazete.com