Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu yeni adli yılın açılışında yaptığı konuşmada 'Kendisini baskı altında hissedenlere direnme gücü diliyorum" dedi.

Cumhuriyet Ankara Büro
- Yeni adli yıl törenle başlıyor. Yargıtay tarafından Ankara JW Marriott Otel’nin Angora Salonu’nda yapılan törende Yargıtay Başkanı Ali Alkan'ın ardından TBB Başkanı Metin Feyzioğlu konuşuyor. Feyzioğlu'nun konuşmasından satır başları:

Yaşamını yitiren savcı, hakim ve polislere rahmet diliyorum. Yaralılara şifa diliyorum. Kendisini baskı altında hissedenlere direnme gücü diliyorum.

 Yargıtay Başkanı Ali Alkan'ın konuşmasından satır başları:

-İfade özgürlüğünde meşru olmayan nedenlerle uzlaşma zeminin giden yoları kapatacaktır

-İnsanların düşüncelerini özgürce ifade edemediği toplumlarda bunun bedelinin çok ağır ödendiği tecrübeyle gözlemlenmektedir.

-Dünyada ve ülkemizde şiddet ve nefret söyleminin bir ifade biçimi olarak ortaya çıktığını görmekteyiz. Kamu otoriteleri siyasi ve sosyal liderler ile sivil toplum birlikte adım atmalıdır. Demokrasi, siyasi tercihe, siyasi rızaya ve siyasi teamüle dayanır. Demokrasilerde yönetim kendisine yakın olanlara teslim olmadığı gibi uzak oanları da dışlamaz. Demokrataik rejimlerde kişliler ya da kesimler dost düşman tanımlamasına göre değil insani değerler ekseninde değerlendirilir. Temel hak ve özgurlüklerin güvenceye alınması bakımdan uzakakiler yakındakiler ayrımı  asla akla gelmemelidir

-Demokratik toplumlarda sahip olunan değerler dayatma ile değil toplumsal kabul ile oluşur

-Yargıtaay Başkanı üstü kapalı olarak gezi eyemlerini değerlendirirken devletin meşru erklerini ve temel organlarını hedef alan ve organize biçimde cebir ve şiddet tehdit korkutma yıldırma ve sindirme yoluyla işlenen eylemler terör eylemleridir. Hiçbir çağdaş özgürlükler sistemi kendisini tehdit eden eylem ve yöntemlere göz yummayacak ve bunlara müdahaleden geri durmayacaktır

Yargıtay başkanından tartışma yaratacak açıklama

Yargıtay Başkanı Ali Alkan konuşmasında tartışma yaratacak bir ifade de kullandı. Alkan, "Bireylerin öncelikle özgürce düşünebilmesi esas olduğundan bu esası hayata geçirecek temel hak din ve vicdan özgürlüğüdür"

Yargıtay başkanı konuşmasında aile içi şiddete de değindi.