Bağımsız savunmayı serbestçe temsil eden avukatlar, üstlendikleri görev nedeniyle toplumsal bir sorumluluk yüklenmiştir. Haksızlıklara karşı vatandaşın tek güvencesidir. Hiçbir siyasi ikbal ya da kişisel kaygı bu gerçeğin önüne geçemez. Çünkü savunma, yargının kurucu unsuru, hukuk devletinin temel taşıdır.

Yargı bağımsız değilse, ülke de bağımsız değildir. Otoriterleşmiş yönetimler, varlığını sürdürebilmek için kendisinden emir alan bir yargıya muhtaçtır. Buna engel olacak tek güç, bağımsızlığından ödün vermeyen avukatlardır. Ve onların örgütlü gücü Barolardır.

Demokrasilerde güç, yönetenlerde değil, onları yönetici olarak seçenlerdedir. Savunmanın gücü ise, Birlik Başkanında değil Türkiye’deki 79 Baro, 550 delege, 110.000 avukattadır. 79 baronun 41’i (ki bu sayı artacaktır), yargı bağımsızlığına gölge düşürecek her türlü eylem ve görüntüden uzak durulması gerektiğini dile getirerek, saraya gitmeyeceklerini bildirmiştir. TBB Başkanı saraydaki törene katılma kararıyla, varlık nedeni olan baroları yok saymış, artık avukatları temsil etmediğini açıkça ortaya koymuştur. Meşruiyetini yitirmiş bir birlik başkanının, yaşanan onca hukuksuzluğa gözlerini kapayıp güce itaat etmesi, ancak ve ancak kendisini daha da güçsüz hale getirecektir.

Uygunluk denetiminden geçmiş 15 dakikayla sınırlı bir konuşma için, Sarayın Adli Yıl açılış törenine katılmak, en hafif ifadeyle savunma mesleğinin bağımsızlığına ihanettir.

Ülkemizin kanlı ihtilallerle dolu geçmişinde, yaşanan tüm hukuksuzluklara, işkencelere, ayrımcılığa karşı direnen, güce teslim olmayanlar avukatlardır.
Hukuk, kendini savunamayacak kadar aciz değildir. Çünkü hukukun sahibi halktır. Halkın yargıdaki temsilcisi ise avukatlardır. Başka seçeneğimiz yoktur. Avukatlar sarayın değil, halkın hukukuna sahip çıkacaktır.

Yürütmenin başı Sayın Cumhurbaşkanı başta olmak üzere, Yargıtay Başkanı ve törene katılan tüm katılımcılar bilsin ki; o gün o salonda konuşma yapacak olan Metin Feyzioğlu, Türkiye avukatlarını temsilen değil, kendi adına konuşacaktır.

Biz Avukatlar, teslim olmadık olmayacağız.
“Vardık, varız, var olacağız!”

​​​​​​​​ Av. Yurdagül Gündoğan
​​​​​​​ Adana Barosu Delegesi