Cumartesi Anneleri’nin 700. hafta eyleminde gözaltına alınan 46 kayıp yakını ve insan hakları savunucusu hakkında açılan davanın üçüncü duruşması dün İstanbul 21. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Davada avukatlar, reddi hâkim taleplerinin 2’nci kez reddedilmesini salonu terk ederek protesto etti.

Cumartesi Anneleri’nin 25 Ağustos 2018’de 700’üncü hafta eylemine yönelik polis müdahalesi sonrası gözaltına alınan 46 kişi hakkında ‘izinsiz toplantı ve gösteri yapmak’ suçlamasıyla açılan davanın 3’üncü duruşması sanık ve avukatların sayısı gözetilerek 17’nci Ağır Ceza Mahkemesi’ne taşındı. Duruşma 3 saat geç başladı.

POLİS GÖREVİNİ KÖTÜYE KULLANDI

Duruşmada konuşan Av. Diyar Çetedir ise olaydaki tek suçun polislere ait olduğu belirterek “Burada olsa olsa kamu görevlilerinin görevi kötüye kullanması vardır” dedi. Av. Cahit Kırkazak da kötü muamelede bulunan kamu görevlilerinin tespit edilip haklarında suç duyurusunda bulunulmasını talep etti. Av. Metin İriz, taleplerine dair hiçbir işlem yapılmadığını söyledi. Av. Meriç Eyüboğlu hâkimin usul kurallarını doğru işletmemesi, tarafsız olmaması, önyargılı olması ve talepleri gerekçe göstermeden reddetmesi nedeniyle ikinci kez reddi hâkim talebinde bulundu. Avukat Ömer Kavili ise İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı'nın salona çağrılmasını istedi. Hâkim, kamu görevlilerine ilişkin talep ile diğer tüm istemleri reddetti. Taleplerinin reddedilmesi üzerine avukatlar, mahkeme başkanının tarafsızlığını yitirdiğini belirterek salondan ayrıldı.

Kayıp yakını Maside Ocak da “Kayıplarımızın fotoğraflarıyla Galatasaray Meydanı'nda bekleyişimizi yargılıyorsunuz. Tarafsızlığınıza inanmıyorum” dedi. Dava, 23 Mart’a ertelendi.

Avukat icra memurunu vurdu, ‘yaptığım işin arkasındayım’ dedi Avukat icra memurunu vurdu, ‘yaptığım işin arkasındayım’ dedi

***

Bu hâkim yargılamayı sürdüremez

Duruşmanın ardından gerçekleştirilen açıklamada konuşan Av. Emel Ataktürk, “Gerçekte yargılanması gereken kaybedenlerdir” dedi. Meşru taleplerin gerekçesiz reddedildiğini ifade eden Av. Diyar Çetedir ise tüm bunların sebebinin cezasızlık politikası olduğuna değindi. Av. Meriç Eyüpoğlu da “Hâkim tarafsız değil bu yargılamayı sürdürmesi imkânsız” diye konuştu. Kayıp yakını Faruk Eren, “Kayıplarımız akıbeti açıklanana kadar mücadele edeceğiz” dedi.

https://www.birgun.net/