Haberleri sebebiyle yüzlerce yıl hapis istemiyle yargılanan Gazeteci Mehmet Baransu, MGK ve fişleme belgelerini yayınladığı gerekçesiyle bugün 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıktı.


Gazeteci Mehmet Baransu’nun Kasım 2013’te Taraf gazetesinde yayınlanan, ‘Gülen’i bitirme kararı 2004’te MGK’da alındı’ haberiyle ilgili 3. duruşması Kartal Anadolu Adliyesi 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Baransu’nun avukatı olarak davaya katılan Ömer Kavili, davaya konu olan MGK belgelerinin mahkemeye getirilmesini istedi. Bunun üzerine Milli Güvenlik Kurulu (MGK) avukatı Emel Bulak, “Belge buraya gelirse aleniyet kazanmış olacak.” dedi. Mahkeme Başkanı Mahir Merdun, belgelerin getirilme isteğini reddetti. 

Silivri Cezaevin’de tutuklu olan Gazeteci Mehmet Baransu’nun davasına eşi Nesibe Baransu, gazeteciler ve yakınları katıldı. Avukatı Sercan Sakallı, Basın Kanunu'na göre haber yapılmasından sonra 4 ay içinde dava açılmadığı için davanın düşmesi gerektiğini söyledi. Ancak mahkeme başkanı Mahir Merdun, bu isteği reddetti. 

Baransu’nun avukatlığını üstlenen Ömer Kavili, Baransu’nun yargılandığı MGK kararlarının aslının mahkemeye getirilmesini istedi. Kavili, bu belgeler olmadan müvekkilini savunamayacaklarını, belgelerin aslının mahkeme dosyasında olması gerektiğini söyledi. Bu esnada söz alan MGK Genel Sekreterliği 1. Hukuk Müşavirliği vekili Avukat Emel Bulak, bu isteğe itiraz ederek, “Belge buraya gelirse aleniyet kazanmış olacak.” dedi.

Mahkeme sürerken Başkan’ın önündeki dava dosyasına bakan Avukat Kavili, “Evraklarda sıra ve seri numarası yok. Bu evraklar değiştirilebilir. Belge ve bilgi güvenliği yok. Sonradan belge eklenebilir, çıkarılabilir.” diyerek, dosyalara sıra ve seri numarası konularak UYAP’a yüklenmesini istedi. Mahkeme Başkanı Mahir Merdun, bu isteği de reddetti. 

Öğleden sonra 14.00’te görülecek dava için cezaevinden öğleden önce 11.00’de mahkemeye getirildiğini belirten Mehmet Baransu, 7 saattir yemek yemediğini anlatarak, savunmasını daha sonra yapacağını söyledi. Bunu insani bir istek olarak niteleyen mahkeme başkanı, duruşmayı erteleme kararı aldı. Baransu’nun savunması bir sonraki duruşmada alınacak. 

Sanıklardan Murat Şevki Çoban duruşmalara katılmayacak. Dava konusu olan MGK belgesiyle ilgili adli ve idari soruşturma yapılıp yapılmadığı, MİT, TSK ve İçişleri Bakanlığı’na sorulacak. Davanın 4. duruşması 10 Mart 2016 saat 13.40’ta görülecek.


http://www.samanyoluhaber.com/baransunun-durusmasinda-delil-tartismasi-haberi/1193070/