İstanbul Barosu başkan adaylarına bir çağrı yaptık. Dedik ki;

Adalet için, yargı için, savunma mesleği ve elbette ülkenin geleceği için bir platform oluşturalım. Başkan adaylarının böyle bir platformda kurucu rolü oynamasını istedik.

Çağrımız

İSTANBUL BAROSU BAŞKAN ADAYLARINA ÇAĞRIMIZDIR

Demokratik ve kaliteli bir seçim yarışının yaşandığı İstanbul Barosu Genel Kurulu 20-21 Ekim tarihlerinde gerçekleşti.

Seçimleri kazanan İstanbul Barosu Başkanı Av. Mehmet Durakoğlu’nu, Yönetim, Disiplin Kurulu üyelerini ve TBB delegelerini kutluyor, başarılar diliyoruz.

Ülkemizde ciddi yargı ve adalet sorunları varken, avukatların adalet sistemi içerisindeki görevlerini yerine getirirken karşılaştığı güçlükler acil çözüm beklerken, meslektaşlarımızın iki yılda bir yapılan baro genel kuruluna katılıp oy kullanmakla yetinemeyeceği çok açıktır.

Bu nedenlerle,

Yargı sorunlarının çözümü için,

Güçlüklerin el birliği ile aşılması için,

Yönetime destek olmak için,

Yargı için,

Adalet için,

Avukatlık ve savunma için,

Ve elbette ülkemiz için,

Demokratik ve barışçıl girişim ve etkinlikleri organize etmek, hayata geçirmek için,

Seçimlere katılan başkan adaylarına,

Ortak bir platformda bir araya gelmeyi öneriyoruz.

Bu platformu organize etmek üzere öncelikle başkan adaylarının bir araya gelmesi gerektiğini düşünüyoruz.

Önerimize katılan başkan adaylarından

Toplantı gün, saat ve yerini belirlemek için, bir hafta içinde olumlu-olumsuz görüş bildirmek üzere bize dönüş yapmalarını bekliyoruz.

Saygılarımızla…

Av. Ömer YASA (6727)                                Av. O. Rahmi OFLUOĞU (10783)

(532) 736 9608                                              (549) 452 4201

[email protected]                             [email protected]

Platform çağrısı üzerine tartışma

Av. Cem Alptekin’in çağrımıza eleştirisi;

Rahmi Bey, sizin bir yayın çevresi veya sözcüsü olarak yaptığınız  bu çağrı değerli ve anlamlıdır muhakkak. Ancak bu seçim sürecinde siz bu konumunuz ve sıfatınız gereği adaylar arasında tarafsız kalma hakkına sahipken, tercihinizi açık olarak bizden yana kullanarak, yayıncı sıfatınızla bir risk de aldınız.

Müteşekkiriz...

Ancak sırf bu nedenle sizin meslek kamuoyuna yaptığınız bu tür çağrılar, bundan böyle bizim de çağrımız olarak algılanabilecektir, doğal olarak. Bu nedenle ben de, Avukat Hareketi'nin bir üyesi olarak, bu konuda kişisel düşüncemi samimiyetle paylaşmak isterim:

Öncelikle, bizim Grup olarak bu yönde alınmış bir kararımız bulunmadığından, bu çağrının tamamen sizin kişisel bir tasarrufunuz olduğunun kamuoyunca bilinmesini isterim. Diğer taraftan, evet bu tür çağrılar güzeldir, hoştur, ancak; bunun Baro pratiğinde pek bir karşılığı olmaz, olamaz. Bu tür gruplar meslek mücadelesine bir katkı sunmak iddiası ile yola çıkmış olsalar da, işin doğası gereği bu grupların her girişimlerinin kendilerine yeni bir puan/oy olarak dönüp dönmeyeceğine bakarak pozisyon alacaklarından, her daim kendilerini öne çıkarmak zorundadırlar. Bu özellikleri itibariyle de (yalnızca seçime endeksli olmayan Avukat Hareketi'nden farklı olarak) meslek için kolektif bir mücadeleden yana  olmak yerine hep kendilerini öne çıkartacak pratiklerin peşinde olacaklardır. Kaldı ki Genel Kurul'da karşısına bu kadar çok aday çıkmasından ve bunca oy kaybetmesinden ders alıp, diğer adaylara, mücadele için halen birlikte yürüme çağrısı yapmak yerine; seçimleri sayısal olarak kazandıklarına çocuklar gibi sevinebilen bir yönetim anlayışının; pratikte bir karşılığı olmayan bu çağrıdan veya açıkladığım nedenlerle, karşısına birleşmiş bir güç olarak çıkma ihtimali bulunmayan muhalefetin yalnızca grupsal ve sayısal çokluğundan etkilenmesini beklemek de çok gerçekçi değildir bence. Bu nedenle,  böylesine çağrılarla oluşabilecek nicelikli birliktelik arayışları yerine, gerçekten mesleğin geleceği için kaygı duyan tek tek her gruptan meslektaşlarla kurulacak nitelikli birliktelikler ve doğru bir politik hat üzerinde verilecek kararlı bir muhalif duruş ve mücadele anlayışı ile Baro'yu mesleğin geleceği için birşeyler yapmaya zorlamak bana daha işlevsel bir yolmuş gibi geliyor.

 

Sevgi ve saygıyla.

CEVAP

Çağrının hayata geçme şansı, grupların pozisyonları, yönetimin algısı ve Rahmi Ofluoğlu'nun durumu konularında söyledikleriniz büyük oranda doğrudur. Biz geçmişte sekterlik sözcüğünü çok tartışırdık. Çağrımıza bütün başkan adaylarının icabet etmeyeceğini biliyoruz. Başkanlar icabet etmez de gurubundan birkaç avukat eder. Biz en geniş ortamlarda her zaman görüşlerimizi dile getirdik. Rahmi Ofluoğlu olarak özele gelirsek ben diyorum ki "dün dündür bugün,  bugün".. Ben Başar beyi yazılarımda belirttiğim gibi bilgi ve deneyimleri ve duruşu nedeniyle destekledim. Seçimler arkada kaldı. Yeni şeyler söylemek lazım diye düşünüyorum. Sevgi ve saygılarımla

AYHAN ERDOĞAN

Öncelikle Başkanlık sistemini besleyen tarzdan vaz geçilmesi gerekiyor diye düşünüyorum. Ülkede her yerde bir Başkanlar konseyi Başkanlar kurulu  gibi kurullar karar mekanizmasını oluşturuyor. Başkan adaylığı bizde seçim birimiyle sonlanır. Devamında gurubun seçtiği sekreterya görevi devralır.  Onlarda gurup adına karar vermez karar alınacak toplantıları organize eder. başkanlarının bir arada olması öncelikle  tek adam rejimine güçlendirici olacağını da ayrıca değerlendirmenizde yarar var. Çağrı yapmayı düşünüyorsanız gruplara çağrı yapın gruplar kendi içersinde toplantılara gidecek temsilcilerini seçsin Gelenler gruplarının görüşlerini getirmiş olsun böylece tartışmanın kitlesel bir tabana oturmasınıda sağlarsınız.  Ülkede tek adam sevdasından başkanlık sevdasından vazgeçmenin kapısını açmanın yolu içimizdeki başkanlık sevdasını öldürmekten geçtiğini ön görmek gerekiyor. belki ilk yapılması gereken barodaki başkanlık modeline karşı çıkmaktır başkanlık modelini desteklemek değil.

CEVAP

Eleştiri için teşekkürler. Eleştirilere katılıyorum. Biz başkan adaylarını oluşacak platformun şekil ve esaslarını belirlemesini önerdik. Bura zorluk grup üyelerine ulaşmakta.. Sizin eleştirilere benzer eleştiriler geldi. Biz de şimdi grup sekretaryalarına nasıl ulaşırızı tartışıyoruz. Sizden somut öneri bekliyoruz.

Av. Gürel Topçuoğlu

Çağrı metnini çok anlamlı ve önemli buldum. Diğer grupların katılmaması önemli değil. Önemli olan her avukatın avukat hakları için harekete çağrılmış olmasıdır.

Elbette katılırlarsa güzel olur, bir platform olarak elbette.

Av. Necmiye Özkul Yeni

Olumlu ve içten bir çağrı olduğunu düşünüyorum. Böylece katılımcı bir baro olduğumuzu göstereceğiz. Tebrik ederim.

Av. Metin Yaltı

Yargıya çeki düzen vermek için tüm avukatların birlikteliği büyük baskı gücü oluşturacaktır. Bu nedenle çağrıyı destekliyorum.

Av. Ali Rıza Dızdar

Neden başkan adayları ? ;hareketi kitleler belirler ;bekleyin ve görün doğru eylemde kitleler buluşursa ortaya çıkan oluşumla pratik hayatta birleşme olur ;fakat bunun içinde zamana ihtiyaç var;kitlelerin liderleri kendiliğinden ortaya çıkar iki örnek Son Samurayda Japon imparatoru bazı değerlerimizi ,ananelerimizi unutmuşuz hata ettik der ;birde bizdeki Çarşı kim liderleri biliyormuşsunuz ?Gezide en aktifler kimlerdi?12mart,12 eylül gibi davalarda kimler ne yaptı ;değerleri unutanlar mevzii terk edenler savaşı kaybeder ve kaybettiler ;savaşı kazandık diyenler ise sadece ve sadece Pirus zaferi kazandılar;ve bu seçim bizler için sonun başı olabilir .Bu nedenle çağırı kitlelere olmalı ben lider olarak bu arkadaşları kusura bakmayın kabul etmiyorum

Rahmi Ofluoğlu

Her gün bir yerden göçmek ne iyi
Her gün bir yere konmak ne güzel
Bulanmadan, donmadan akmak, ne hoş!
Dünle beraber gitti cancağzım,
Ne kadar söz varsa düne ait
Şimdi yeni şeyler söylemek lazım...

Mevlana Celaleddin Rumi

Olumsuzluklara rağmen böyle bir platformu oluşturmayı başarmalıyız çünkü adaletten, yargıdan ve avukattan umut kesilmez.
 

Av. Rahmi Ofluoğlu