İş kazaları son yıllarda alınan bütün önlemlere rağmen artma eğilimindeki çizgisel hali devam ediyor. İş kazalarının artması noktasında bir üniversitenin yaptığı araştırmada ilginç sonuçlara ulaşıldı. Öncelikle araştırmada iş kazasının nedenleri ve etkenleri araştırıldı.

  • İnsan
  • Makine
  • Medya
  • Yönetim

Bu faktörlere tek tek değinerek olayı biraz daha açıklamış olalım. İş kazalarında en büyük etken insan aslında. İnsanın olduğu her ortamda hata ihtimalini göz önüne alarak yapılan bütün işlerde ufak dikkatsizliklerin büyük sorunlara yol açacağı ön görülmektedir. İkinci faktör olarak ise en fazla araştırmada üstünde durulan konu olan makine kısmıdır. Zira son dönemde ülkemizde en fazla kaza makineler kaynaklı yaşanmıştır. Makine kaynaklı kazalar genel olarak şu nedenlerle yaşanmaktadır. Uygun olmayan, koruyucusuz ekipman, makine, tezgah, tesisi gibi fiziksel faktörler olarak açıklanmaktadır. Özellikle sanayi bölgelerinde görülen bu kazaların bir çoğu makinelerdeki yetersizlik ve koruyucu ekipman eksikliğinden kaynaklandığı anlaşılmaktadır. Bir diğer faktör ise iş kazalarında; bilgi, bilgilendirme, çalışma metotları ve çevresel faktörler olarak açıklanmıştır. Burada asıl anlatılmak istenen medya kanalı ile yada işçilere verilen eğitimlerin yetersizliği ve eksik bilgi ile tutulan işlerde olası kaza risklerinin çok artmasıdır. Son olarak ise yönetimsel etkenler gelmektedir. Burada da yöneticilerin fazla çalışma çalıştırma arzuları ayrıca yöneticilerin görev dağılımı yaparken yaptıkları hatalar iş kazalarının önünü açan faktörler olarak anlatılmaktadır.

İş Kazalarının Artmasını Uzmanlar Nasıl Yorumluyor

İş kazalarının alınan bunca önleme rağmen artmasını veya azalma oranlarının kollara göre çok az olmasını sorduğumuz uzmanlar şu konulara değindi. İş ve işçi sağlığı üzerine çalışan uzmanların genel görüşü 2019 sonrası başlayan pandeminin insanları işsizlik korkusu ile karşı karşıya bıraktığı ve bu iç korkunun da zaman zaman çalışırken hataya mahal vermesi olarak açıklıyor. Burada işçi sağlığı ve güvenliği de yeterli olmayan iş yerlerinde geçim sıkıntısı çeken insanların daha fazla hata yaparak kaza yaşama risklerinin arttığı belirtildi.

İşçi Avukatı “Stres Kazaları Artırıyor”

Ülkemizde iş kazası avukatı ya da iş kazası tazminatçısı olarak hizmet veren Erkan Behçet Arıkan iş kazalarında ana faktörün stres olduğunu söyledi. Arıkan, bakıldığında teknoloji ile kazaların azalması beklenirken oranlar aynı yerlerde gezmekte özellikle son iki yılda makine kaynaklı parmak ve kol kesileri başta olmak üzere kaza oranları hayli arttı. Bunun nedeni insanların geçim şartlarının zorlaşması ve dikkat eksikliği olduğunu düşünüyorum. Tabi ki makinesel donanımların eksikliği de diğer etkenlerden biridir dedi.

Tanık, 'vicdan azabı çekiyorum' dedi, itiraf etti Tanık, 'vicdan azabı çekiyorum' dedi, itiraf etti

Kaynak: https://www.arikanavukatlik.com/is-kazasi-avukati