Türkiye’de son dönemde yaşanan ekonomik gelişmeler kurları etkilemeye devam ederken vatandaşında dertleri bitmek bilmiyor. Son yıllarda dünya genelinde yaşanan ekonomik daralma özellikle pandemi sonrası iyice etkisini göstermeye başladı. Öteme güçlüğü çeken vatandaşlar bir bir icralık olmaya başladı.

Önce Küresel Kriz Şimdide Corona Vurdu

Vatandaş 2018 sonrası daralan küresel ekonomi ile boğuşurken mart ayında Türkiye’yi de etkisi altına alan korona virüs sonrası ekonomi iyice daraldı. Daralan ekonomi ile bir çok kişi işsiz kalırken hükümet coronadan ötürü işten çıkarmayı yasaklasa da ücretsiz izne gönderilen vatandaşların çokluğu hiçte azımsanmayacak sayılara ulaştı. Hal böyle iken ekonomi rayında iken atılım yapan veya harcama yapan vatandaş borcunu ödeyemez duruma düştü. Bundan ötürü borçlu borcunu ödeyemediğinden alacaklı ise icra takibi yoluna başvurdu.

İcra Dosyaları 21 Milyonu Geçti

Vatandaşın ekonomik olarak sıkıntı çekmesi sonrası kurlardaki artışlarda vatandaşın belini büktü. 2020 yılı itibari ile icra dairelerinde işlem gören dosya sayısı 21 milyon civarlarına ulaştı. İcra dosyalarının bir çoğunu bankalardan alınan bireysel krediler ve kredi kartlarından oluştuğu düşünüldüğünde vatandaşın ekonomisini düze çıkarmak için kaynak arayışında olduğunu anlayabilmekteyiz. Ayrıca üniversiteden mezun olan gençlerinde icra noktasında azımsanmayacak derecede dosyalarının olduğu da ifade edilmektedir.

Araştırmalar Umut Vermiyor

Yapılan bir araştırmaya göre 2000’li yıllarda 8 milyon civarı olan icra ve ifalas dosyalarının 2018 yılı itibari ile 20 milyona dayandığı bununda ekonomik olarak her 3 vatandaştan birinin borçla boğuştuğu anlamına geldiği ifade edilmektedir.

İcra Daireleri Elektronik Ortamda İşlem Yapıyor

Bunca icra dosyasının altından kalmak isteyen Adalet Bakanlığı’nın icra dosyalarının hızlanması için elektronik ortamda işlem yapar hale getirilmesi sonrası haciz işlemleri doğrudan elektronik ortamda yapılabilmektedir. İcra davaları üzerine hizmet veren Arıkan Hukuk Bürosu kurucu avukatlarından Erkan Behçet Arıkan, son dönemde icra sayısındaki artışın pandemi ile doğrudan ilgili olduğunu söyledi. Hukuk büromuzda hizmet veren icra avukatı arkadaşlarımızın son dönemde artan taleplere yetişebilmek için daha fazla mesai harcadıklarını söylememiz gerekir. Ancak icra dairelerindeki modernizasyon işlemleri icra avukatlarının işlerini bir hayli kolaylaştırdı. İcra denilince sadece zorda olan vatandaş aklınıza gelmesi ekonomi aslında icra dairelerin de dönüyor denilebilir dedi.

Adliyede avukata saldırı Adliyede avukata saldırı

Kaynak: https://www.arikanavukatlik.com/icra-takipleri-ve-icra-avukati