İstanbul 14. Aile Mahkemesi, boşanma davasında emsal bir karara imza attı. Mahkeme; çocuğunu, görümceleri başta olmak üzere eşinin ailesine karşı dolduran annenin 3 ay süreyle bir uzmandan danışmanlık hizmeti almasına hükmetti. Anne bu mahkemenin verdiği ‘danışmanlık tedbiri' kararına uymaması durumunda çocuğun velayetini kaybetmek durumuyla karşı karşıya kalacak. İşte hukuk tarihine geçecek davanın detayları..

İş adamı Ali B., şirketinin hukuk departmanında çalışan avukat Esra C. ile 5 aylık arkadaşlığın ardından 2012 yılında evlendi. Evliliklerinin ikinci yılında çocuk sahibi olan çift, bir süre sonra Ali B.'nin kız kardeşleri ve annesine olan düşkünlüğü yüzünden sorunlar yaşamaya başladı. Eşinin, kız kardeşleri ve annesiyle olan ilişkisi yüzünden kıskançlık krizine girdiğini ve bu yüzden de sık sık tartıştıklarını öne süren Ali B. İstanbul 14. Aile Mahkemesi'ne başvurarak boşanma davası açtı.

EŞİM, ANNEM VE KIZ KARDEŞLERİMİ TAKINTI HALİNE GETİRDİ

Dilekçesinde babasını kaybettikten sonra evin tek erkek çocuğu olarak annesi ve kız kardeşleriyle olan bağının daha sağlam ve sevgiye dayalı olduğunu ileri süren Ali B., evliliğin mutlu bir şekilde sürmesi için ellerinden gelen her fedakârlığı göstermiş olmasına rağmen eşinin evlilikleri boyunca yaşadıkları tüm tartışmaların nedeni olarak annesi ve kız kardeşlerini gösterdiğini belirtti. Ali B. eşinin annesi ve kız kardeşlerine olan takıntısının ileri noktada olduğunu iddia ederek, sık sık kız kardeşlerinin belli bir yaşa gelmelerine rağmen evlenmemelerini rencide edecek şekilde söylediğini ifade etti.  Severek evlendiği eşi Esra C.'nin kıskançlıklarının her geçen gün artmasıyla evliliğin çekilmez bir hale geldiğini iddia eden Ali B., “Kız kardeşlerim ve annemden beni kıskanması benim için son nokta oldu” dedi.

“OĞLUM HALALARININ GİYSİLERİNE TÜKÜRÜYOR”

Çocuğuyla görüşmesinin 8 ay boyunca avukat olan eşi tarafından engellendiğini, bu engellemeyi ancak mahkeme kararıyla aşabildiğini ifade eden Ali B., İstanbul 14. Aile Mahkemesi'nde 2 yıldır devam eden davanın dilekçesinin devamında; “Dört buçuk yaşındaki oğlum halaları ile iyi anlaşıyordu. Son iki görüşmede farklı davranışlar sergilediğini gözlemledim. Halasının giysilerine tükürüp, ‘Siz annemi seviyor musunuz, o sizi sevmiyor' şeklinde sözler söylemeye başladı. Çocuğumun annesinden etkilendiği açıkça anlaşılmaktadır” diye konuştu.

Mahkeme babanın iddiaları üzerine küçük çocuğun davranışlarının incelenmesi için pedagoga sevk etti. Uzman pedagogun çocukla görüşmesinin ardından hazırladığı raporda şu değerlendirmeler dikkat çekti; “Çocuğun halaları ile ilgili beyanlarında halalarının maske takmış olması, babasını elinden aldıkları, dışarından iyi göründükleri ama aslında kötü oldukları, onların kendilerine ait eşyaları çaldığı gibi yetişkinlere ait ifadeler dikkat çekmiş. Ebeveynlerin birbirleri ve diğer aile bireyleri hakkında çocuğun yanından bu tür olumsuz beyanlarda bulunmalarının çocuğa ‘taraf olma' sorumluluğunu yükleyerek üzerine baskı oluşturabileceği özellikler velayete konu olan küçüğün yaş dönemi dikkate alındığında ‘maske takmak' ve benzeri soyut kavramlarla olumsuz yüklemelerin yapılmaması gerektiği davalı tarafça dikkate alınmalıdır. Tüm bu bilgiler doğrultusunda müşterek küçüğün direk ebeveyn ve aile bireyleriyle iletişim ve ilişki dinamiklerinin sağlıklı bir şekilde ilerleyebilmesi adına anneye yönelik danışmanlık tedbirinin uygulanmasının çocuğunun yüksek yararına olacağı düşünülmektedir”

HUKUKÇU ANNEYE 3 AYLIK DANIŞMANLIK TEDBİRİ

Rapordaki uzman değerlendirmesini dikkate alan mahkeme davalı anne hakkında 3 aylık süre ile ‘danışmanlık tedbiri' verilmesine karar verdi. Kararın uygulanması için İstanbul Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü'ne karar suretinin gönderilmesine hükmeden mahkeme, Çocuk Koruma Kanununa dair verilen koruyucu ve destekleyici tedbir kararlarının uygulanması hakkındaki yönetmeliğin 9/2 maddesi gereğince verilen tedbir kararının kesinleşmesinin beklenmeksizin derhal uygulanmasına karar verdi.

Ali B.'nin avukatı Halil Demir mahkemenin emsal niteliğinde bir karara imza attığını söyledi.

Kadıköy'de 4. kattan kadını iten avukat tutuklandı Kadıköy'de 4. kattan kadını iten avukat tutuklandı

“EMSAL BİR KARAR”

SÖZCÜ'ye açıklamada bulunan Ali B.'nin avukatı Halil Demir mahkemenin emsal niteliğinde bir karara imza attığını vurguladı. Avukat Demir şunları söyledi “Hukukçu olan bir anne, çocuğunu, ayrı yaşadığı babasına karşı kötü etkilemesi nedeni ile çocuk yetiştirme konusunda eğitime tabi tutulması yönünde karar verdi. Anne 3 ay süre ile eğitime tabi tutulacak. Olumsuz davranışlarına devam etmesi halinde velayetin elinden alınması sonucu doğurabilecek. Boşanma sürecinde bulunan ailelerin çocuğu kullanarak kişisel hırslarını tatmin etmeleri boşanma davalarında sıklıkla karşılaştığımız bir olgu. Ancak emsalde olduğu gibi tarafları ve çocuklarını kötü etkileyecek bu tür yaptırımların ortaya çıkması kaçınılmazdır. Bu tür hukuki çekişme yaşayan tüm anne babaların, çocuklarına ve eşlerine karşı özenli davranmamaları halinde velayet hakları ellerinden alınabileceği gibi, çocukları ile kişisel ilişki kurmaları dahi mahkeme tarafından kısıtlanabilmektedir.”

https://www.sozcu.com.tr/2019/gundem/gelin-gorumce-kavgasinda-emsallik-karar-gelin-3-ay-tedavi-gorecek-3459131/?fbclid=IwAR26cy4dphqusIKrxf69dQ-X2V9U6yXmILwEmelccsewd_eMw38SEs_Jt9w