Geri Gönderme Merkezi girişinde çantasını aratmadan kuruma girmek istediği ve görevli memura mukavemet ettiği iddiasıyla açılan davanın ilk duruşması görüldü. Karşıyaka Adliyesi 2'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada Ayşegül Karpuz'un yanı sıra birçok meslektaşı da Karpuz'u savunmak için hazır bulunurken, İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel de duruşmaya katıldı. Duruşma salonuna Covid-19 salgını tedbirleri kapsamında yalnızca 10 avukat alındı.

Duruşmada kimlik tespitinin ardından ifade veren Avukat Ayşegül Karpuz, 2014 yılından beri aktif olarak göç ve iltica hukuku alanında çalıştığını belirterek, geri gönderme merkezlerinde tutulan çok sayıda müvekkili bulunduğunu ifade etti.

Olay günü yanında bir meslektaşı ile birlikte geri gönderme merkezindeki bir müvekkilini görmeye gittiğini aktaran Karpuz, girişte kayıt esnasında çantasının x-ray cihazına koymasının istendiğini kendisinin de Avukatlık Kanunu'nu gerekçe göstererek buna karşı çıktığını dile getirdi.

Müvekkili ile görüşme yaptıktan sonra geri gönderme merkezinden ayrıldığını söyleyen Karpuz, arkasından tutanak tutulduğunu ve o gün görüşme yaptığı müvekkiline de serbest bırakılma karşılığında aleyhinde tutanak tutturulduğunu belirtti. Suçlamaları reddeden Karpuz, asılsız verilerle mesleğini yapmasının engellenmeye çalışıldığını söyledi.

Adliyede avukata saldırı Adliyede avukata saldırı

MÜŞTEKİLER: ŞİKÂYETÇİ DEĞİLİZ

cantasinin-aranmasina-karsi-cikan-avukata-beraat-953753-1.

Olay gününü anlatan müştekiler ise Karpuz'un kendilerine herhangi bir fiziki müdahalede bulunmadığını ve şikâyetçi olmadıklarını beyan etti. Duruşmada yazılı savunma veren İl Göç İdaresi Avukatı Fehmi Alper Dağlıgil ise şikâyetçi olduklarını belirterek, davaya müdahil olma talebinde bulundu.

Talebin ardından konuşan İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel ise söz konusu kurumun katılma talebine anlam veremediklerini ifade ederek, müdahil olma talebinin reddini talep etti. Duruşma savcısı ise katılma talebinin kabul edilmesini isterken, kısa bir ara veren mahkeme İl Göç İdaresi'nin katılma talebini reddetti.

Duruşma savcısı, sanık ile görevliler arasında bir tartışma olsa da kanunda sayılan suç unsurları oluşmadığından beraatına karar verilmesini talep etti. Kararını açıklayan mahkeme heyeti, oy birliği ile Avukat Ayşegül Karpuz'un beraatını karar verdi.

https://www.birgun.net/