'Adliyede rüşvet alınıyor' diyen avukata soruşturma 'Adliyede rüşvet alınıyor' diyen avukata soruşturma

Polislerin şikâyetiyle açılan davada ise 3 avukat hakkında ceza isteniyor. Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre Urfa’daki Newroz kutlamalarında baro tarafından gözlem için görevlendirilen avukatlardan Hidayet Enmek, Eyup Sabri Tinaş ve Mehmet Emin Uyguner, gözaltına alınırken kötü muameleye uğrayan yurttaşların durumuna ilişkin polislere “Böyle bir uygulama yapamazsınız” itirazında bulundu. Bunun üzerine polis şiddetine maruz kalan avukatlar, ‘işkence ve kötü muamele’ nedeniyle suç duyurusunda bulundu. Görevli polisler ise ‘devlet memuruna hakaret’ ve ‘görevi yaptırmamak için direnme’ iddialarıyla avukatlar hakkında suç duyurusu yaptı.

Avukatların yaptığı suç duyurusunda savcılık ‘kovuşturmaya yer yok’ kararı verildi. Bu karar üzerine avukatlar AYM’ bireysel başvurdu. AYM ise 2016’da ‘İşkence, eziyet ve insan haysiyeti ile bağdaşmayan muamele yasağının ihlal edildiğine’ hükmetti. İhlalin sonuçlarının ortadan kaldırılması gerektiğini belirten AYM, kararın bir örneğini Urfa Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderdi. Ancak soruşturma dosyası 2016’dan beri hâlâ davaya dönüşmedi.

ZAMANAŞIMI TEHLİKESİ

AYM’nin kararının ardından polisler tarafından yapılan suç duyurusu ise 4 yıllık soruşturmanın ardından davaya dönüştü. Urfa 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde kabul edilen iddianameyle avukatlar hakkında ‘devlet memuruna hakaret’ ve ‘görevi yaptırmamak için direnme’ iddiasıyla ceza istendi. Bu dava ise hâlâ sürüyor. Davanın 24 Şubat’ta görülecek olan 20’nci duruşma öncesi yaşananları değerlendiren dava avukatlarından Ali Arslan, kolluk güçleri tarafından hukuka aykırı gözaltı işlemi yapılırken avukatların polislere müdahalede bulunduğunu söyledi. Bunun üzerine polislerin aynı muameleyi avukatlara da uyguladığını belirten Arslan, “2016 yılından itibaren savcılıkta olan dosya halen derdest ve henüz bir davaya ulaşmış değil. Bizim kaygımız bu dosyanın da cezasızlık politikasının bir sonucu olarak zamanaşımına uğrayacağı yönünde. Muhtemelen zamanaşımına uğrayarak cezasızlıkla neticelendirilecek” dedi.

https://www.birgun.net/