Kadıköy'de 4. kattan kadını iten avukat tutuklandı Kadıköy'de 4. kattan kadını iten avukat tutuklandı

Adalet sisteminin önemli bileşenlerinden olan avukatlar, mesleğe adil olmayan çalışma koşullarıyla yüzleşerek başlıyor. Üniversiteden mezun olduktan sonra bir yıl boyunca stajyerlik yapan hukuk fakültesi mezunları, sigortasız olarak 750 TL ile bin TL arasında ücretle çalıştırılıyor, meslekleri dışındaki her türlü işi yapmak zorunda bırakılıyor.

Stajyerlik yapacakları büro bulmakta da zorluk çeken hukuk fakültesi mezunları, yaşadıklarını BirGün’e anlattı. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun olan Asiye İ, stajyerlere verilecek ücretle ilgili bir düzenlemenin olmadığına dikkat çekerek, “Ücretin miktarı, yanında çalıştığınız avukatın vicdanına bağlı” dedi. Bir yıllık stajın altı ayını adliyede, altı ayını ise herhangi bir avukatın yanında geçirdiklerini söyleyen Asiye İ, “Sizden bir yıl boyunca bir gün dahi aksatmadan staj yapmanız isteniyor ama yaşam, barınma gibi en temel ihtiyaçlarınızı nasıl karşılayacağınız tamamen size kalmış” diye konuştu.

AVUKATIN EŞİNE HEDİYE ARIYORUZ

Avukatlık dışında birçok işi yaptıklarını dile getiren Asiye İ, “Örneğin avukatın misafirine çay ikramı yapmak, telefona bakmak, adliyede unutulan çantayı gidip almak, patronun eşinin doğum günü için hediye araştırmak gibi işlerle uğraşıyoruz” ifadelerini kullandı.

Hukuk öğrencileri ve stajyer avukatlar için bir dayanışma ağı kurduklarını söyleyen Asiye İ, “Kölelik düzeni içinde stajyer avukatlar da büyük bir yer kaplıyor. Bu çalışma koşullarına karşı yan yana gelebilmek için böyle bir platform kurduk” dedi.

Koç Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu Bade Başkan ise avukatlık stajının ilk altı aylık dönemini adliyede sürdürüyor. Adliye stajı sırasında kötü çalışma koşullarına katlanmak zorunda kaldıklarını belirten Başkan şunları anlattı: “Baronun, çalışma şartları konusunda stajyer avukatların yanında durduğunu söylemek ne yazık ki mümkün değil. Geri ödemeli bir kredi imkânı var; ancak bu da çoğumuzun omzunda ödenmemiş devlet kredilerinin yükü varken cesaret edilesi bir şey değil. Kısacası çoğu stajyer avukat, haftalık 45 saat olan çalışma süresinden çok daha uzun saatlerle, asgari ücretin yarısına dahi denk gelmeyen ücretlerle, öğle yemeği bile yanında çalıştığınız kişinin insafına bırakılmış bir halde çalışıyoruz.”

https://www.birgun.net/