Modern Hukuk Akademisi "Sağlık Hukuku Eğitmeni", Hasta ve Hasta Yakını Hakları Derneği (HAYAD) Başkan Yardımcısı ve İstanbul Barosu Sağlık Hukuku Merkezi Önceki Başkanı Av. Arb. Ümit Erdem'in "Sokakta Sigara İçilmesinin Yasaklanması"na ilişkin çağrısı, Eylül 2020 tarihinde yazılı olarak KoronaVirüs Bilim Kurulu Üyeleri’ne, Sağlık Bakanlığı’na, Yeşilay’a ve Cumhurbaşkanlığı’na iletilmiştir.

Avukat Feyza Altun için gözaltı kararı Avukat Feyza Altun için gözaltı kararı

Modern Hukuk Akademisi Başkanı Av. Ramazan Çakmakcı tarafından da desteklenen bu haklı talep, devlet tarafında karşılık bulmuş ve İçişleri Bakanlığı 11.11.2020 tarihinde, 81 İl Valiliği’ne “Koronavirüs Tedbirleri” konulu ek Genelge göndererek Koranavirüs salgınının toplum sağlığı ve kamu düzeni açısından oluşturduğu riski yönetme, sosyal izolasyonu temin, fiziki mesafeyi koruma ve hastalığın yayılım hızını kontrol altında tutma amacıyla Sağlık Bakanlığı ve Koronavirüs Bilim Kurulu’nun önerileri, Cumhurbaşkanı’mız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatları doğrultusunda 12 Kasım 2020 tarihinden itibaren tüm illerde vatandaşlarımızın yoğun olarak bulunduğu/bulanabileceği cadde ve sokaklar (özellikle trafiğe kapalı olanlar), ihtiyaç duyulan meydanlar ve toplu taşıma araç durakları gibi alanlarda/bölgelerde sigara içme yasağı getirilmesine karar alınmıştır.

Av. Arb. Ümit Erdem sokakta sigara yasağı getirilmesine ilişkin yazılı başvurusu özetle; "Gelinen aşamada; başta Temizlik, Maske ve Mesafe kuralları olmak üzere alınan tedbirlere yeterince riayet edilmemesinin hastalığın yayılım hızını arttırması ve toplum sağlığını riske atması nedeniyle; vatandaşların yoğun olarak bulundukları ortamlarda (yeni) Ek ve Genel Tedbirler alınması gerekmektedir. Kişilerin “sigara içmek için” maskelerini çıkardıkları veya düzgün biçimde kullanmadıkları görülmekte ve bilinmektedir. Gerçekten de; Sokak’ta sigara içme esnasında maskelerin indirilmesi ve sigara dumanının üflenmesi nedeniyle diğer vatandaşlarımıza virüsün bulaşma riski de artmaktadır." şeklindedir.

Av. Arb. Ümit Erdem'in yazılı başvurusu "Sokakta Sigara İçilmesinin Yasaklanması İçin KoranaVirüs Bilim Kurulu’na Açık ve Acil Çağrı Mektubu" başlıklı çağrısı 26 Eylül 2020’de MedikalAkademi’de, 27 Eylül 2020’de de SağlıkAktüel’de ve Modern Hukuk Akademisi’nde yayınlanarak kamuoyu ile de paylaşılmıştır.

Sağlık Hukukçuları’nın halk sağlığının korumaya yönelik bu çağrısının devlet katında olumlu karşılık bulması hukuk camiasında olumlu tepkiyle karşılanmıştır.

https://www.saglikaktuel.com/