Yasin Hayal'in eski avukatını “yasa“ kurtardı.


Hrant Dink Cinayeti sanığı Yasin Hayal'in henüz önceki avukatı Fuat Turgut, Dink Davası'nın görüldüğü Beşiktaş Adliyesi önünde 6 yıl önce yaptığı basın izahında kullandığı ifadelerle "Halkı hınç ve düşmanlığa tahrik ettiği" iddiasıyla yargılandığı dava, 6352 sayılı yasa kapsamında 3 yıl müddetle ertelendi. Dink Ailesi'nin avukatı Hakan Bakırcıoğlu ise karara karşı çıkacaklarını belirtti.
İstanbul Adalet Sarayı'nda bulunan 14. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen karar duruşmasına tutuksuz maznun Fuat Turgut katılmadı. Şikayetçiler Hrant Dink'in eşi Rahil, kızı Delal ve kardeşi Hasrof Dink'i ise duruşmada avukat Hakan Bakırcıoğlu temsil etti. Avukat Hakan Bakırcıoğlu Yargıtay bozma ilamına uyulmamasını, mahkemenin hükmünde direnmesini isteyerek, "Sanık açıkca farkındalık yönünden farklı bir kesimi aşağılamakta ve düşmanlık oluşturmuştur. Maznun cezalandırılsın" dedi.

"MÜVEKKİLİM SUÇSUZDUR"
Sanık Fuat Turgut'un avukatı Rovshan Zarbalıyev ise müvekkilinin masum olduğunu belirterek beraatini talep etti.

DAVA 3 SENE ERTELENDİ
Sanık Fuat Turgut'un "Halkı hınç ve düşmanlığa tahrik etme" suçundan cezalandırılması istemiyle dava açıldığı anımsadan mahkeme, maznun Turgut'a henüz önce verilen cezanın, Yargıtay tarafından 6352 sayılı yasanın geçici 1. maddesi uyarınca kovuşturmanın ertelenmesine karar verilmesi gerektiği nedeniyle bozulduğunu belirtti. Mahkeme, maznuna isnat edilen suçun, 5 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe giren 6352 sayılı yasanın geçici 1. maddesindeki suç tipine makul olması ve bu yasa uyarınca 31 Kasım 2012 tarihine kadar işlenen bu tür suçlarla alakalı açılan davaların ertelenmesi, hüküm altına alınması kararı verildiğini ifade etti. Mahkeme, maznun Fuat Turgut'un "Halkı hınç ve düşmanlığa alenen tahrik etme" suçundan açılan davayı yasa kapsamında 3 yıl müddetle ertelenmesine karar verdi. Mahkeme, maznun tarafından 3 senelik süre içinde 6352 sayılı yasanın geçici 1. maddesinde belirtilen türden yeni bir suç işlemesi halinde kovuşturmaya devam edileceğine, bu süre içinde belirtilen türden suç işlememesi halinde ise dosyanın ele alınıp düşme kararı verileceğini de hükmünde belirtti. Dink Ailesi'nin avukatı Bakırcıoğlu ise gazetecilere yaptığı sözlü açıklamada karara karşı çıkacaklarını belirtti.

OLAYIN GEÇMİŞİ
Hrant Dink Davası'nın görüldüğü Beşiktaş Adliyesi'nde 2008 ve 2009 tarihinde yaptığı iki farklı basın açıklamasıda kullandığı ifadelerle "Hrant Dink'in hatırasına hakaret ettiği" ve "Halkı hınç ve düşmanlığa alenen tahrik ettiği" iddia edilen maznun Fuat Turgut ile alakalı 2 yıldan 7 seneye kadar mapus istemiyle iddia belgesi hazırlandı. Fuat Turgut 18 Nisan 2012 tarihinde "Halkı hınç ve düşmanlığa alenen tahrik etme" suçundan 1 yıl 15 gün mapus, "Bir kimsenin öldükten sonra hatırasına hakaret suçundan" ise bin 740 lira adli para cezasına çarptırıldı. Yargıtay 8. Ceza Dairesi, 9 Temmuz 2014 tarihinde maznun Fuat Turgut ile alakalı "halkı hınç ve düşmanlığa alenen tahrik etme" suçu yönünden verilen mapus cezasını bozdu. Yargıtay hükmünde, "Halkı hınç ve düşmanlığa tahrik etme" suçunun işlenme yöntemi vaka tarihi ve temel şekli bakımından cezasının müddetine göre, karardan sonra 5 Temmuz 2012 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürülüğe giren 6352 sayılı Yasanın (Basın yayın yöntemiyle işlenen suçlara ilişkin dava ve cezaların ertelenmesi ile alakalı kanun) geçici 1. maddesi kapamında kaldığı ve anılan maddenin birinci fıkrasında "b" bendinde yer alan kovuşturmanın ertelenmesine karar verilir şeklindeki legal düzenlenein değerlendirilmesinde zorunluluk bulunduğu gerekçesiyle kararın bozulmasına karar verilmiştir" ifadelerine yer vermişti. ( )


http://www.haberlersaglik.com/guncel/yasin-hayalin-eski-avukatini-yasa-kurtardi-h13117.html