İzmir’de yaşanan deprem sonrası birçok ev, iş yeri ve kamu binası hasar aldı. Bayraklı’da bulunan İzmir Adliye binası da hasarlı binalar arasında yer alıyor. Adliye binasının çatısı vinçle tutulurken avukatlar da hasarlı olan bu binada duruşma yapılmaması gerektiğini belirtiyor.

İzmir Barosu avukatlarından Dilek Güzel, adliyenin durumuna ve avukatların taleplerine ilişkin konuşurken, İzmir Baro Başkanı Özkan Yücel de, burasının afet bölgesi ilan edilmesi gerektiğini vurguladı.

“BİNALARIN SAĞLAMLIĞI NETLEŞMEDEN DURUŞMA YAPILMASI RİSKLİ”

Personele konuşma yasağı getirildiğini aktaran Avukat Dilek Güzel, “Avukat arkadaşlarımız olarak mazeret veriyoruz deprem nedeniyle duruşmaya girmiyoruz. Adliye binalarının sağlamlığı netleşmeden burada duruşma yapılması risklidir. 15 gün duruşmalarının ertelenmesine bakanlık izin vermedi, gelmeyenlerin mazeretli sayılacağını söyledi. Biz de mazeretimizi verdik” dedi.

Baronun talebi 15 gün boyunca sürelerin durması ve hiçbir işlemin yapılmaması olduğunu ifade eden Güzel, “Normalde bize tebligat geldiğinde süre de işler, Baro sürelerin de durmasını talep etti ancak o talebimiz reddedildi. Sadece duruşmaya gelmeyenlere ‘mazeretli sayılabilir’ dedi, o da hakimin inisiyatifinde. Yani ben duruşmaya gitmediğimde hakim dosyayı düşürebilir. O yüzden dosyalarımıza ‘Deprem nedeniyle can güvenliğimiz yoktur bu yüzden duruşmaya gelmiyoruz’ diyerek dilekçeler veriyoruz” diye konuştu.

“RİSK ALINMAMASI GEREK”

Manavkuyu bölgesinde binalar bu kadar zarar görmüşken adliyenin hasarının tespitinde odaların da dahil olması gerektiğini ifade eden Güzel, “Bağımsız kurullarla denetlenmesi gerekir. Personellerden ailesini kaybeden, evi hasarlı olan, kaybettiklerimiz var. Kesinlikle ara verilmesi gerekiyor” dedi. Ayrıca Karşıyaka Adliyesi Çiğli Ek Binasının da ilk gün çalışmadığını ama bugün hepsinin artçılar olmasına rağmen yeniden başladığını söyleyen Güzel, risk alınmaması gerektiğini vurgularken ayrıca Aile Mahkemeleri ve Asliye Mahkemelerinin olduğu binada da ciddi hasar olduğunu, dolayısıyla Aile mahkemelerini Bölge Adliye mahkemesi binasına taşınması kararının çıktığını hatırlattı.

“HAK KAYIPLARINA YOL AÇMAMASI İÇİN DE TALEP ETTİK”

İzmir Baro Başkanı Özkan Yücel konuya ilişkin, "Adliyenin 15 gün durdurulmasını istemiştik. Avukat arkadaşlarımızın önemli evrakları, kayıtları kapalı kaldı. Bu koşullar ayrıca hak kayıplarına yol açabilir. Bunun için de talep ettik" dedi. Meslektaşlarının mazeret gönderme konusunda hazırlık yaptıklarını ifade eden Özkan, "Şu ana kadar çok sorun yansımadı ama 15 gün durdurulsaydı hem hasar tespitleri daha iyi yapılırdı hem de arkadaşlarımızın meslektaşlarımızın yaraları sarılırdı" diye konuştu.

“AFET BÖLGESİ İLAN EDİLMELİ”

Ayrıca torba yasaya eklenecek bir madde ile de bunun çözülebileceğini söyleyen Özkan, "Bayraklı en çok hasar alan bölge ve bu alan için avukatların bölgesi de diyebiliriz. Çalışmaları sürdürebilmek için buna ihtiyaç var. Ayrıca burası afet bölgesi ilan edilmesi gerekir. Orada birçok ekonomik kayıplar da var bir nebze bu kayıplar da giderilir" dedi. Ayrıca talepleri için baroya ziyarete gelen milletvekillerine de durumu ilettiklerini söyleyen Özkan, alanda kriz merkezi kurduklarını da ekledi.

İzmir Adalet Sarayı binası

Tanık, 'vicdan azabı çekiyorum' dedi, itiraf etti Tanık, 'vicdan azabı çekiyorum' dedi, itiraf etti

https://www.evrensel.net/