Barodan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi;

"15 Temmuz darbe girişimi sonrasında ilan edilen Olağanüstü Hal (OHAL) sürecinin 07.02.2017 tarihli mükerrer Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren yirminci Kanun Hükmünde Kararnamesi (KHK) ile çok sayıda memur ve 330 akademisyen meslekten ihraç edilmiştir.

686 sayılı KHK'da da diğer OHAL KHK'larında yer alan "…Terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulu'nca devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti veya iltisakı yahut bunlarla irtibatı olanların…." şeklindeki genel gerekçeye dayanılarak meslekten ihraç edilenlerle ilgili özel bir gerekçeye değinilmemiştir.

İhraç edilenler arasında, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Anayasa Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, daha önce istifa ettiğini açıklayan Prof. Dr. Mine Gencel Bek, Türk Tabipler Birliği Eski Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Özdemir Aktan, anayasa ve siyaset bilimi profesörü Murat Sevinç, psikiyatri alanında tanınmış olan Prof. Dr. Cem Kaptanoğlu, Marmara Üniversitesi Siyasi Tarih Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yüksel Taşkın ile Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gökçen Alpkaya ve ünlü Orkestra Şefi İbrahim Yazıcı da bulunmaktadır.

Temel amacı evrensel bilgi üretmek ve yaymak olan üniversitelerin akademik kadrosunu hedef alan bu son 'KHK Operasyonu', daha önce ifade ettiğimiz kaygılarımızın gerçeğe dönüştüğünü ortaya koymuştur.

OHAL'in ilan ediliş amacına uygun kullanılmayan, intikam aracına dönüştürülen, dokunulmaz alanda bulunan anayasal temel hak ve özgürlükleri ortadan kaldıran ve muhaliflere yönelik cadı avına dönüşen  OHAL KHK'larının  en çok da mücadele edildiği söylenen FETÖ terör örgütünün işine yaradığını siyasal iktidara hatırlatıyor; Ankara Barosu olarak, bilim yuvası üniversitelerin hocalarını hedef alan, özgür ve farklı düşünceleri susturmaya çalışan bu çabayı kınıyor ve siyasi iktidarı muhalif avına son vermeye çağırıyoruz.

Unutmamalıdır ki üniversiteden şahıslar ihraç edilebilir ancak özgür düşünce ihraç edilemez."


Kaynak: Haber Kaynağı