Yeni yasayla birlikte, AYM’deki maaşlar, Başbakan ve bakanları geride bırakacak.

Anayasa Mahkemesi başkan ve üyelerinin maaşları tartışma yarattı. AYM’nin yapısını değiştirecek yasa tasarısıyla birlikte AYM başkan ve üyelerinin alacakları maaşlar, Başbakan’ın maaşını da geride bırakacak.

Tasarının yürürlülük ve yürütme maddeleri dışında kalan bölümleri TBMM’de kabul edildi. AYM’nin başkan ve üyeleri ile bunların emeklileri, raportörler ve ailelerinin sağlık giderlerine getirilecek düzenleme ise, tartışmaların ardından komisyona çekildi.

AYM Başkanı, üyeleri ve raportörlerinin maaşları artıracak madde ise gerilim yarattı. CHP’li İsa Gök, “Anayasa Mahkemesi Başkanının alacağı ücret 9 bin 554 liraya, üyelerin ise 8 bin 661 liraya çıkıyor. Başkanın emekli maaşı 6 bin 687 lira, üyelerinki ise 6 bin 062 lira olacak. Bu kişilerin diğer yargıdan, devlete çalışan, kamu görevlisi binlerce insandan ne özellikleri var?’’ dedi.

PERFORMANS DA VAR

Yasa yürürlüğe girdiğinde Anayasa Mahkemesi Başkanı ve üyelerin maaşları 2 bin 478, raportörlerin maaşları ise 485 lira artacak. Başkan Haşim Kılıç 9 bin 542, başkan yardımcısı 8 bin 767, üyeler ise 8 bin 552 lira maaş alacaklar.

Kılıç, “bireysel başvuru ödeneği” adı altında da aylık 2 bin 500, performans ödemesinden ise 318 lira alacak. Böylece Başkan Kılıç’ın maaşı 12 bin 360 liraya çıkacak ve yaklaşık 11 bin 500 lira maaşı olan başbakan ve bakanlar ile 10 bin 900 lira maaş alan milletvekillerini geride bırakacak.(Gazeteport)