Anayasa Mahkemesi (AYM), heykeli yapan sanatçı Mehmet Aksoy'a “İfade ve sanat özgürlüğünün'' ihlal edildiği gerekçesiyle 20 bin lira tazminat ödenmesini kararlaştırdı.

Baba Olduğunu İddia Eden Kişinin Soybağının Reddi Davasını Açma Şartlarına İlişkin Kuralın Anayasa’ya Aykırı Olduğu Baba Olduğunu İddia Eden Kişinin Soybağının Reddi Davasını Açma Şartlarına İlişkin Kuralın Anayasa’ya Aykırı Olduğu

Heykeltraş Aksoy daha önce de Cumhurbaşkanı Erdoğan hakkında tazminat davası açmış ve İstanbul 3. Asliye Hukuk Mahkemesi kararı ile 10 bin lira kazanmıştı.

Sözcü'den Asuman Aranca'nın haberine göre heykeltraş Aksoy, Kars Belediyesi'nin talebi doğrultusunda 2006'da kenti kuşbakışı gören Üçler Tepesi'ne İnsanlık Anıtı adını verdiği bir heykel yaptı. 2011'de Kars'a gelen Erdoğan, bu heykeli görünce “Ucube” diye tanımladı ve heykelin kaldırılması talimatı verdi. Daha sonra heykel yıkıldı. Bunun üzerine heykeltıraş Aksoy, 2014 yılında Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulundu.

KORUNMASI GEREKİRDİ

Başvuruyu inceleyen ve 5 yıl sonra karar veren AYM, Aksoy'un heykelinin yıkılmasının ifade ve sanat özgürlüğünün ihlali anlamına geldiğini belirterek, 20 bin lira tazminat ödenmesine hükmetti. Oy çokluğu ile alınan kararda, heykelin yapımından yıkılmasına kadar geçen süreçte, kamu organların, sanat eserinin korunması için çaba göstermediği de vurgulandı.

Kararda, ‘'Söz konusu heykel diğer ifade türlerine göre daha fazla koruma görmesi gerekirken yıktırılmasının, demokratik bir toplumda gerekli ve son çare olduğu ortaya konulamamıştır” denildi. Aksoy, daha önce de heykele ilişkin “Ucube” sözleri nedeniyle dönemin Başbakanı Erdoğan aleyhine tazminat davası açmış, mahkeme de Erdoğan'ın 10 bin lira tazminat ödemesine karar vermişti.

UCUBE OLAYI NASIL GELİŞMİŞTİ?

7 Kasım 2005 tarihinde Kars Belediye Meclisi oy birliğiyle Ermenistan’daki Soykırım Anıtı’na karşı Sukapı Mahallesi’nde İnsanlık Anıtı yaptırılması kararını almış,

2006 yılında dönemin Kars Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu ile heykeltıraş Mehmet Aksoy arasında sözleşme imzalanmış ve Mehmet Aksoy 24,5 metre uzunluğundaki heykelin yapımına başlamıştı.

23 Aralık 2006’da Kars Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu anıtın yapımına onay vermesinin ardından heykel bu kez farklı bir şekilde gündeme gelmişti.

ERDOĞAN 'UCUBE' DEYİNCE YIKILMIŞTI!

Dönemin Başbakan’ı Recep Tayyip Erdoğan, Sarıkamış şehitlerini anma törenleri için gittiği Kars'ta heykeltıraş Mehmet Aksoy'un yaptığı İnsanlık Anıtı’nı ucubeye benzeterek anıtın belediye tarafından yıkılacağını ve yerine park yapılacağını söylemişti. Erdoğan’ın çıkışı sonrası 14 Haziran 2011 günü İnsanlık Anıtı parça parça kesilerek yıkılmıştı.

http://www.cumhuriyet.com.tr/