Mahkeme kararının Resmi Gazete’de yayınlanmasından 6 ay sonra Yargıtay’a temyiz için yapılan başvurularda alınan 40 TL’lik harç artık alınmayacak.

Daha önce Beşiktaş’taki Özel Yetkili İstanbul Adliyesi’nde görev yapan hakim Oktay Kuban, tayin edildiği Eskişehir Çocuk Mahkemesi’nde verdiği bir karardan sonra Anayasa Mahkemesi’ne başvurmuştu. Kuban, verdiği ara kararında Yargıtay ceza dairelerine yapılacak temyiz başvurularında 40 TL alınmasına ilişkin maddenin iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvurulmasına hükmetmişti.

Bu başvuru üzerine Anayasa Mahkemesi, Harçlar Kanunu’nda ‘Temyiz, istinaf ve itiraz harçları’ başlığı altında yer alan ‘Yargıtay ceza dairelerine yapılacak temyiz başvurularında 40 TL alınır’ şeklindeki b fıkrasının iptaline karar verdi. Karar, Resmi Gazete’de yayımlanmasından 6 ay sonra yürürlüğe girecek. Bu tarihten itibaren de sanıklar temyiz için Yargıtay’a başvururken 40 TL’lik harcı ödemeyecek.

Özel Yetkili İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi üye hakimi iken Eskişehir Çocuk Mahkemesi’ne atanan Kuban, baktığı bir davada 18 yaşından küçük sanığa, ‘Nitelikli hırsızlık, konut dokunulmazlığını bozma, mala zarar verme’ suçlarından 1 yıl 3 ay 16 gün hapis ve 4 bin TL adli para cezası vermişti. Sanığın avukatı ise Harçlar Kanunu’nda yapılan değişiklikle Yargıtay’a başvurmak için alınan ücretin hukuka aykırı olduğunu ifade ederek temyiz taleplerinin harçsız olarak kabul edilmesini talep etmişti.

Bunun üzerine verdiği cezanın ardından bir ara karar daha alan Kuban, “Bu düzenlemeye göre sanığın, hakkında verilmiş olan kararı Yargıtay’a temyiz incelemesi için başvurduğunda 40 TL temyiz harcı yatırması gerekmektedir. Yatırmadığı takdirde temyiz yoluna başvuramamaktadır.” demişti. Aynı düzenlemede, Cumhuriyet savcılarının sanık aleyhine herhangi bir harca tabi olmadan temyiz başvurusu yapabildiklerine dair maddeler olduğunu belirten Kuban, “Mahkememize göre, bireyin kendisi hakkında verilmiş olan bir mahkumiyet kararını temyiz etmesinin harç koşuluna bağlanması, bireyin hak arama özgürlüğünü engelleyici nitelik taşıyan ve adil yargılanma hakkının özünü zedeleyici sınırlama taşıyan bu yasal düzenleme anayasaya aykırıdır.” ifadelerini kullanmıştı.

Kuban, Yargıtay ceza dairelerine yapılacak temyiz başvurularında 40 TL alınmasına ilişkin maddenin iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvurulmasına hükmetmişti.

Cihan