Olaylar

Öğretmen olan başvurucu hakkında sosyal medyadan terör örgütü lehine paylaşımda bulunduğu gerekçesiyle disiplin soruşturması başlatılmıştır. Soruşturma sonucu il dışına atanmasının uygun olacağı belirtilmiş ve başvurucu başka bir ildeki okula atanmıştır. Başvurucu, hakkında tesis edilen yer değiştirme işlemine karşı iptal davası açmış, davanın kesin olarak reddine karar verilmiştir.

İddialar 

Başvurucu, sosyal medyada paylaşmış olduğu ifadeler sebebiyle naklen başka bir ile atanmasının ifade özgürlüğünü ihlal ettiğini ileri sürmüştür. 

Mahkemenin Değerlendirmesi 

Somut olayda başvurucu öğretmen olduğundan paylaşımların memuriyete etkilerinin öğretmenlik mesleğinin nitelikleri gözönüne alınarak irdelenmesi gerekmektedir. Öğretmenler tarafından toplumsal meselelere ilişkin olarak yapılan ifade açıklamalarının herhangi bir vatandaş veya kamu görevlisine kıyasla toplumda daha fazla karşılığı bulunduğu kabul edilmelidir.        

Başvurucunun, naklen atanmasına sebep olan paylaşımlarından birinde öldürülen bir terör örgütü üyesi açıkça yüceltilmiş ve başvurucunun görev yaptığı ilçe söz konusu teröriste sahip çıkmaya davet edilmiştir. Başvurucu her ne kadar başka bir hesabın oluşturduğu içeriği yorumsuz olarak paylaştığını ileri sürmüşse de paylaşımın içeriğine katılmadığı ya da başka bir amaçla söz konusu ifadeleri paylaştığı konusunda bir beyan veya bildirimde bulunmamıştır.  

Küçük bir ilçede görev yapan başvurucunun bahsedilen paylaşımının görev yaptığı okul ve çevrede huzursuzluk yaratabileceği şüphesizdir. Nitekim açıkça terörü yücelten ve meşrulaştıran söz konusu paylaşım, başvurucunun görev yaptığı ortaokulda okuyan öğrenci velilerinin okul yönetimine tepki göstermesi ya da başvurucunun mesai arkadaşlarıyla veya idareyle arasında gerginlik oluşmasına neden olabilecek niteliktedir.

Tutukluluk Hâlinin Duruşmasız Olarak İncelenmesi Nedeniyle Kişi Hürriyeti ve Güvenliği Hakkının İhlal Edilmesi Tutukluluk Hâlinin Duruşmasız Olarak İncelenmesi Nedeniyle Kişi Hürriyeti ve Güvenliği Hakkının İhlal Edilmesi

Başvurucunun diğer paylaşımlarının birçoğu terör ve şiddet temelli bir hareket olan hendek olaylarına ilişkin olup anılan olayların gerçekleştiği tarihlerde yapılmıştır. Bu paylaşımlarda açıkça ve doğrudan terörü ve şiddeti meşrulaştıran veya yücelten ifadeler bulunmamakla birlikte bir kamu görevlisi olan başvurucunun devletin terörle mücadele politikalarını eleştirirken daha dikkatli olması ve titiz davranması beklenir.

Başvurucunun iptal talebini inceleyen derece mahkemeleri, başvurucunun kendi yönetimi altında bulunan sosyal paylaşım sitesi üzerinden yaptığı paylaşımların aleni nitelikte olması ile görev yapılan okulun bulunduğu yerin dar bir çevrede bulunması hususlarını birlikte değerlendirmiştir. Sonuç olarak derece mahkemeleri, başvurucunun aynı yerde görevini sürdürmesinin çevrede huzursuzluk yaratabileceğine, kurumun huzur ve güvenini bozacağına, hizmetin yürütülmesini olumsuz etkileyeceğine karar vermiştir. 

Bir öğretmen olarak başvurucunun yorumlarının öğrencileri üzerindeki potansiyel etkisi, paylaşımların herkesin erişimine açık şekilde yapılan değerlendirmeler olduğu hususları da dikkate alındığında derece mahkemesinin kamu hizmetinin olumsuz etkilenebileceğine dair değerlendirmesi keyfî değildir. Bu doğrultuda başvurucunun görev yerinin değiştirilmesinin demokratik bir toplum düzeninde zorunlu bir ihtiyacı karşıladığı kanaatine varılmıştır. Bu bağlamda derece mahkemelerinin ilgili ve yeterli bir gerekçeyle karar verdikleri sonucuna ulaşılmıştır.

Anayasa Mahkemesi açıklanan gerekçelerle ifade özgürlüğünün ihlal edilmediğine karar vermiştir.  

https://www.anayasa.gov.tr/