Kişi Hürriyeti ve Güvenliği Hakkı ile Etkili Başvuru Hakkının İhlal Edilmesi Kişi Hürriyeti ve Güvenliği Hakkı ile Etkili Başvuru Hakkının İhlal Edilmesi

Olaylar 

Başvurucu, 15 Temmuz 2016 tarihinde Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) tarafından gerçekleştirilen darbe girişimine Akıncı Üssü'nden fiilî olarak katıldığı ve darbe girişiminin İstanbul ayağında gerçekleştirilen eylemleri organize ettiği iddiasıyla gözaltına alınmıştır. Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme suçundan 19/7/2016 tarihinde tutuklanan başvurucu, F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumuna yerleştirilmiştir.

Başvurucu 2/6/2017 tarihinde üç kişilik odadan tek kişilik odaya alınmıştır. İdare ve Gözlem Kurulunca 6/6/2017 tarihinde, başvurucunun havalandırma bahçesinin günlük bir saat açık bulundurulmasına, zorunlu hâller durumunda odasından çıkarılması hâlinde diğer tutuklu ve hükümlüler ile karşılaştırılmamasına özen gösterilmesine, kurum içi faaliyetlere çıkarılırken gerekli önlemlerin alınmasına karar verilmiştir.

Söz konusu kararlara karşı başvurucu, İnfaz Hâkimliğine itiraz etmiştir. İnfaz Hâkimliği şikâyetin reddine karar vermiştir. Anılan karar Ağır Ceza Mahkemesinin itirazın reddi kararıyla kesinleşmiştir. Bunun üzerine başvurucu tedbir talepli bireysel başvuruda bulunmuştur. Anayasa Mahkemesi başvurucunun tek kişilik odada tutulmasının yaşamına ya da maddi veya manevi bütünlüğüne yönelik ciddi bir tehlike oluşturmadığı gerekçesiyle tedbir talebinin reddine karar vermiştir.

İddialar 

Başvurucu, ceza infaz kurumunda tek kişilik odada tutulması ve havalandırma hakkından günde bir saat tek başına yararlandırılması nedeniyle kötü muamele yasağının ihlal edildiğini ileri sürmüştür.   

Mahkemenin Değerlendirmesi

Başvurucu, hükümlü sıfatı alıncaya kadar iki yıla yakın süre tek kişilik odada kalarak havalandırma hakkından günde bir saat tek başına yararlandırılmıştır. Başvurucu, hakkındaki mahkûmiyet hükmünün kesinleştiği 19/4/2019 tarihinden itibaren ceza infaz kurumunda hükümlü sıfatıyla tek kişilik odada kalmaya devam etmiştir.  

Başvurucunun tutulduğu odanın hücre statüsünde bir oda olmadığı, büyüklüğü, havalandırma penceresi, tuvalet ve duş için ayrılmış uygun ve yeterli bölümleri olduğu dikkate alındığında odanın Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi tarafından kabul edilen Avrupa Cezaevi Kurallarına uygun koşullara sahip olduğu anlaşılmaktadır.

Başvurucu, 6/6/2017 tarihinden sonra havalandırma hakkından günde bir saat tek başına yararlandırılmış; bununla birlikte havalandırma bahçesinden yararlandığı süre içinde odası bu havalandırmaya açılan diğer bir tutuklu/hükümlü ile iletişim kurabilme imkânına sahip olmuştur. Bunun yanı sıra başvurucu, bu süre zarfında ailesi ve avukatı ile açık ve kapalı çok sayıda görüş gerçekleştirmiştir. Ailesiyle, dış dünyayla ve diğer tutulanlarla iletişimi bütünüyle kesilmeyen başvurucunun duyusal ve sosyal olarak izole edildiği sonucuna ulaşılmamıştır. Somut olayda başvurucunun şikâyet ettiği tutulma koşulları ve süresi bakımından kötü muamele yasağı kapsamındaki asgari eşik derecesinin aşılmadığı sonucuna varılmıştır.

Anayasa Mahkemesi açıklanan gerekçelerle kötü muamele yasağının ihlal edildiği iddiasının açıkça dayanaktan yoksun olması nedeniyle kabul edilemez olduğuna karar vermiştir.

https://www.anayasa.gov.tr/