ÖZET

Boşanma davası sürecinde aile mahkemesi 5 ay süreyle koruma kararı vermiş, koca bu sure içerisinde mahkemenin koruma kararını ihlal ederek kadını basit tıbbi müdahale ile giderilecek şekilde darp etmiş, kadın bunu üzerine koruma kararını ihlal eden koca hakkında tazyik hapsi uygulanmasını istemiş, asliye ceza mahkemesi tazyik hapsi cezasına hükmetmeyerek koca hakkında basit yaralamadan cezaya hükmetmiş ve HAGB uygulamıştır.

Kadın AYM’ye  hak ihlali nedeniyle bireysel başvuruda bulunmuştur.

Tutukluluk Hâlinin Duruşmasız Olarak İncelenmesi Nedeniyle Kişi Hürriyeti ve Güvenliği Hakkının İhlal Edilmesi Tutukluluk Hâlinin Duruşmasız Olarak İncelenmesi Nedeniyle Kişi Hürriyeti ve Güvenliği Hakkının İhlal Edilmesi

AYM, “6284 sayılı Kanun'un 13. maddesine göre hakim tarafından verilen koruyucu tedbir kararlarının gereklerine aykırı hareket etmesi halinde şiddet uygulayana zorlama hapsi uygulanabilir” hükmü ve “Anayasa'nın 17. maddesinde koruma altına alınan kişinin maddi ve manevi varlığını koruma hakkının ihlal edildiğine karar verilmesi gerekir” gerekçesi ile hak ihlaline karar vermiştir.

KARARIN TAM METNİ

Av. Rahmi Ofluoğlu

Biz