MESUT HASAN BENLİ / Arşivi

Anayasa Mahkemesi, bireysel başvuru yoluyla gündemine gelen ve 11 yıldır devam eden kadastro davası nedeniyle 3 başvurucuya, devletin yaklaşık 5’er bin TL manevi tazminat ödemesine hükmetti. Yüksek mahkeme gerekçe olarak da, 11 yıldır devam eden kadastro davası dosyasında herhangi bir işlem yapılmamasın adil yargılama hakkının ihlali olduğunu vurguladı. 
Anayasa Mahkemesi, bireysel başvuru yoluyla gündemine gelen 6 dosyayı önceki gün yaptığı toplantıda inceleyerek karara bağladı. Mahkeme 4 dosyada ‘hak ihlali’ tespitinde bulundu. Bu dosyalardan 3’ü adli suçlardan tutuklu bulunan sanıkların uzun tutukluluğuna ilişkindi. Mahkeme bu sanıkların 5 yıldan fazla tutuklu kalması ve bu süre içinde davanın kara bağlanmamasını hak ihlali saydı. 
Ancak sanıkların herhangi bir tazminat talebi bulunmaması nedeniyle mahkeme, tazminata hükmetmedi. Verilen karar sonucunda sanıkların tahliye edilip edilmeyeceği dosyanın niteliğine göre değerlendirilecek. Anayasa Mahkemesi kaynaklarında edinen bilgilere göre, ismi açıklanmayan bu 3 sanığın dosyaları Yargıtay aşamasında bulunuyor. Bu sanıkların tahliye durumlarına Yargıtay karar verecek. Anayasa Mahkemesi, 23 Eylül 2012 tarihinde uygulamaya giren bireysel başvurularla ilgili ilk defa tazminata hükmetti. Tazminata hükmedilen dava dosyası ise Fethiye’de yaşayan ve 41 vatandaşın Orman İşletmeleri Müdürlüğü aleyhine açtığı davayla ilgili. Söz konusu dava 2002 yılında Fethiye’deki yerel mahkemeye açıldı. Dava dosyası yetkisizlik ve görevsizlik gerekçesiyle mahkemeler arasında dolaşıp durdu. Bu nedenle kadastro davasına ilişkin herhangi bir işlem yapılamadı. 

5’er bin TL verilecek 

Yerel mahkemeye dava açan köylülerden 3’ü açtıkları davadan 11 yıldır sonuç alınmaması nedeniyle ‘adil yargılama hakkının’ ihlali gerekçesiyle bireysel başvuru yoluyla Anayasa Mahkemesi’nin gündemine taşıdı. Mahkeme de önceki gün yaptığı toplantıda kadastro davasının 11 yıl sürdüğüne dikkat çekerek, bunun uzun yargılama niteliği taşıdığına vurgu yaptı. Dava dosyasında herhangi bir işlem yapılmamasını ‘adil yargılama hakkının’ ihlali sayan Anayasa Mahkemesi 3 başvurucunun her birine yaklaşık 5’er bin TL manevi tazminat ödenmesine karar verdi. Anayasa Mahkemesi, köylülere verilecek tazminatı hesaplarken AHİM’nin uyguladığı hesap yöntemini benimsedi. Anayasa Mahkemesi’ne başvurunun yapıldığı tarih itibariyle hükümlü olması nedeniyle uzun tutukluluk başvurusunu reddettiği Balyoz davası sanığı Korgeneral Korcan Pulatsü’nün, adil yargılanmadığı yönündeki başvurusunu da reddettiği öğrenildi.
RADİKAL