Anayasa Mahkemesi (AYM), Malatya’da KHK ile kamu görevinden ihraç edildikten sonra başlattıkları oturma eylemi nedeniyle haklarında idari para cezası verilen başvurucularla ilgili kararını verdi.

Tutukluluk Hâlinin Duruşmasız Olarak İncelenmesi Nedeniyle Kişi Hürriyeti ve Güvenliği Hakkının İhlal Edilmesi Tutukluluk Hâlinin Duruşmasız Olarak İncelenmesi Nedeniyle Kişi Hürriyeti ve Güvenliği Hakkının İhlal Edilmesi

Kararda, eylemcilerin oturma eylemiyle kamu düzenini bozmadığı belirtilerek “Barışçıl şekilde uzun süre devam eden eylemlerde aynı kişilere çok sayıda idari para cezası uygulanması da orantılı değildir” denildi.

Eylemcilere yönelik para cezasının ‘hak ihlali’ olduğunu vurgulayan AYM’nin kararında şu ifadeler kullanıldı:

‘OHAL DÖNEMİNDE DE KABUL EDİLEMEZ’

“Günlük yaşama, trafiğe veya kamu hizmetlerinin sunumuna engel oluşturmayan barışçıl nitelikte bir etkinliğe katılan başvurucuların izin yükümlülüklerini yerine getirmedikleri gerekçesiyle idari para cezasıyla cezalandırılmaları olağanüstü hâl döneminde de izlenen amaçla orantılı bir sınırlama olarak kabul edilemez.

Somut olayda Anayasa'nın 15. maddesinin başvurucuların toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına yönelik Anayasa'nın 34. maddesinde belirtilen güvencelere aykırı bu müdahaleyi meşru kılmadığı değerlendirilmiştir.

Anayasa Mahkemesi, açıklanan gerekçelerle toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlal edildiğine karar vermiştir.”

NE OLMUŞTU?

Malatya’da öğretmenler Cengiz Karataş, Umut Sertaç Ökdemir, Erdoğan Canpolat ve Zülfiker Ejder Sütcü ile Malatya Devlet Hastanesi’nde çalışan Cengiz Uğurlu, Fethullahçı yapının 15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminin ardından çıkarılan KHK’lerle ihraç edildi.

KHK’liler, Malatya Belediyesi’nin önündeki trafiğe kapalı alanda oturma eylemi başlattı. Oturma eylemi 75 gün devam etti. Eylemcilere OHAL döneminde çıkarılan) Valilik Genelgesi’ne uymadıkları gerekçesiyle ayrı ayrı binlerce liralık idari para cezası verildi. Para cezasına yönelik itirazlar ise mahkeme tarafından haklı bulunmadı. Bunun üzerine KHK’liler konuyla ilgili olarak AYM’ye başvuruda bulundu.

https://www.birgun.net/