AYM, 1 Ocak 2020 haysiyetiyle karara bağlanmış dosyalarda kolay suçlama usulünün uygulanamayacağını öngören yasa kararını Tüzük’ya ters buldu ve iptal etti. AYM, bu tertip etmeyi Tüzük’nın 38. maddesinde tertip edilen ‘kabahatte ve cezada kanunilik’ prensibine ters buldu.

İPTAL HANGİ ANLAMA GELİYOR?

İptal kararı dünkü Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. İptal kararı ışığında, 1 Ocak 2020 haysiyetiyle karara bağlanan asliye ceza duruşmasının vazife alanına giren ve üst hududu iki seneye kadar olan yasada belirtilen kabahatlere ait dosyalara da kolay suçlama yolu açıldı. Kolay suçlama usulünde suçlamalar dosya üzerinden mahkeme yapılmadan 3-5 ay gibi kısa vakitlerde bitirilirken, mahkûmiyet kararı verildiği takdirde netice cezada dörtte bir oranında indirim yapılabiliyor. Bu kabahatler arasında “kolay cinsel taciz, hakaret, yakışıksızlık, trafik güvenliğinin isteyerek riske sokulması, kabahati ve kabahatliyi methetme, milleti kin ve husumete tahrik veya aşağılama, yasalara uymamaya tahrik” gibi kabahatler de yer alıyor. AYM 14 Ocak’ta, ‘karara bağlanmış’ ibaresinin, Tüzük’ya ters olduğuna ve iptaline, ‘netleşmiş’ ibaresinin ise Tüzük’ya ters olmadığına ve itirazın reddine karar verdi.

NASIL UYGULANIYOR?

Kolay suçlama usulü, iddia belgesinin kabulünden sonra bazı kabahatlerde duruşmanın takdirine bağlı olarak mahkeme yapılmadan belge üzerinde yürütülen, normal suçlama usulünden daha süratli ve kolay bir ceza idraki usulü. Kolay suçlama usulü üst hududu iki seneye kadar olan kabahatlerde uygulanıyor. Bu usulde taraflara iddia belgesi beyanname ediliyor. 15 gün içinde korunmaları yazılı olarak alınıyor. Bu zamanın bitiminde duruşma kurulu mahkeme açmadan dosya üzerinden karar veriyor. Kolay suçlama usulünde mahkûmiyet kararı verildiği takdirde netice ceza dörtte bir 1/4 oranında indiriliyor.

Hukuki Yararı Bulunanlara Davanın İhbar Edilmemesi Nedeniyle Mahkemeye Erişim Hakkının İhlal Edilmesi Hukuki Yararı Bulunanlara Davanın İhbar Edilmemesi Nedeniyle Mahkemeye Erişim Hakkının İhlal Edilmesi

https://haberlen.net/