Gazete Duvar’dan Serkan Alan’ın haberine göre, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından yayımlanan KHK ile hakimlik ve savcılık görevlerinden ihraç edilen hukukçular Mehmet Çetinkaya ve D.K., ihraçlarının ardından avukatlık yapmak için ruhsat başvurusu yaptı. Başvurular Türkiye Barolar Birliği (TBB) tarafından kabul edildi.

Kabul kararlarını uygun bulmayan Adalet Bakanlığı kararları TBB’ye geri gönderdi fakat TBB kararında direndi ve hukukçuların baro levhalarına yazılmaları kararı verdi. Bunun üzerine Adalet Bakanlığı, Ankara İdare Mahkemesi’ne başvurarak TBB’ye karşı dava açtı. Bakanlığın itirazını karara bağlayan idare mahkemeleri her iki başvurucunun da avukatlık ruhsatı almalarını sağlayan kararları iptal etti ve hukukçuların avukatlık yapmasını engelledi.

Hukukçular, Mehmet Çetinkaya ve D.K., "FETÖ/PDY’ye üye olma" iddiasıyla yargılandıkları davalardan beraat etti, karar istinafta kesinleşti.

Haklarında ceza bulunmayan hukukçular, Adalet Bakanlığı tarafından açılan iptal davalarında taleplerinin dikkate alınmadığını ve hukuka aykırı şekilde aleyhlerinde karar verildiğini belirterek Anayasa Mahkemesi’ne “Özel hayata saygı hakkının ihlal edildiği” iddiasıyla bireysel başvuruda bulundu.

Tutukluluk Hâlinin Duruşmasız Olarak İncelenmesi Nedeniyle Kişi Hürriyeti ve Güvenliği Hakkının İhlal Edilmesi Tutukluluk Hâlinin Duruşmasız Olarak İncelenmesi Nedeniyle Kişi Hürriyeti ve Güvenliği Hakkının İhlal Edilmesi

Hukukçuların başvurularını görüşen AYM, idare mahkemelerinin serbest avukatlık mesleğini icra etmekten alıkoyan kararlarının kanuni bir gerekçesi bulunmadığı gerekçesiyle “özel hayata saygı hakkının ihlal edildiği” sonucuna vardı.

Mehmet Çetinkaya ve D.K’nın tazminat talebini reddeden AYM, kararı oybirliği ile aldı.