Hükümete yakın Star ve Yeni Şafak gazeteleri, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) dershaneleri kapatan yasayı iptal etmesinin ardından, dershanelerin ‘illegal' hale geldiğini öne sürdü. İktidar yanlısı gazetelerin yorumlarına Türkiye'nin önemli hukukçularından peş peşe tepkiler gelmeye devam ediyor. Anayasa hukukçuları Prof. Dr. Ergun Özbudun, Doç. Dr. Sezgin Seymen Cebi, Yargıtay eski Başkanı Sami Selçuk ile eski AYM Başkanı Tülay Tuğcu, önemli açıklamalarda bulunmuştu. Dershane avukatlarından Mehmet Kasap ise iddiaları çürüten emsal niteliğinde bir karar açıkladı. AYM'nin 7 Kasım 2014 tarihinde  ‘Tam Gün Yasası' için vermiş olduğu kısmi iptal kararını hatırlatan Kasap, “AYM, bu davanın gerekçeli kararında faaliyetine devam eden muayenehanelerin yeni bir yasaya ihtiyaç duyulmadan tekrar hizmete başlayabileceğine dikkat çekti. Bu, dershaneler için emsal karardır. Yeni bir yasaya ihtiyaç yok.” dedi. Mehmet Kasap, “AYM, 7 Kasım 2014 tarihinde vermiş olduğu kararla kamuda çalışan ve muayenehanesi bulunan öğretim üyelerinin özel muayenehanelerini 3 ay içinde kapatmasını öngören kanun hükümlerini Anayasa'nın ‘hukuk güvenliği' ve ‘hukuki belirlilik' ilkelerine aykırı bularak iptal etti. Buna göre de mevcut muayenehanesi bulunan öğretim üyeleri bunları kapatmak zorunda kalmadı.” açıklamasında bulundu. Avukat Kasap, söz konusu kararın bu sebeplerden dolayı dershaneler için emsal niteliği taşıdığını ifade etti.

DERSHANELER İÇİN HUKUKî BOŞLUK YOK

Şu an dershane statüsünde olan kurumlar için hiçbir hukuki boşluğun olmadığını belirten Mehmet Kasap şöyle devam etti: “5580 sayılı kanundaki dershane ibaresi ve tanımı yürürlükten kaldırıldığı halde, ilgili düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihte faaliyet yürüten dershanelerin kurs adı altında bu faaliyetlerini sürdürmesine engel olunarak faaliyetlerine son verilmesi ve ruhsatlarının iptali sonucunu doğuracak şekilde bir yasal düzenleme getirilmesi de anayasada güvence altına alınan hukuk güvenliği ve hukuki belirlilik ilkesine aykırı olacaktır. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, AYM'de 2 saat savunma yaptı. Savunmasının özünde başkan ve üyelere ‘Eğer bu yasayı iptal ederseniz dershane sistemi geri gelir. Bunu iptal etmeyin' dedi. Şimdi tamamı iptal olduğu halde tersini söylüyor.”

AYM, Tam Gün Yasası'NI KISMİ İPTAL ETMİŞTİ

Kamuoyunda ‘Tam Gün Yasası' olarak bilinen yasal düzenleme ile öğretim üyelerinin yükseköğretim kurumları dışında muayenehane açması yasaklanmıştı. CHP'nin yapmış olduğu iptal başvurusunu değerlendiren AYM, 7 Kasım 2014 tarihinde dışarıda mevcut muayenehanesi bulunan öğretim üyelerinin öngörülen sürede bu faaliyetlerine son vermemesi halinde öğretim üyeliği ile ilişiğinin kesileceği yönündeki geçiş hükmünü ‘hukuk güvenliği' ve ‘hukuki belirlilik' ilkelerine aykırı bularak iptal etmişti. Bu kararla, söz konusu yasanın yürürlüğe girdiği tarihte faaliyete devam eden muayenehaneler hiçbir hukuki düzenleme gerek duyulmaksızın faaliyetlerine devam etti.

Yüksek Mahkeme, MEB'deki bürokrat kıyımına da ‘dur' dedi

Dershane yasağını kaldıran Anayasa Mahkemesi (AYM) şimdi de eğitimdeki bürokrat kıyımına ‘dur' dedi. Sözcü Gazetesi'nin haberine göre AY­M, Milli Eğitim Bakanlığı'nın mer­kez ve taş­ra teşkilatında ka­nun­la gö­rev­den alı­nan 3 bi­ne ya­kın üst dü­zey per­so­ne­lin de ye­ni­den gö­rev­le­ri­ne dön­dü­rül­me­le­ri­ne karar verdi. Ömer Din­çe­r'­in bakanlığı dö­ne­min­de çı­ka­rı­lan bir ka­rar­na­mey­le ön­ce ge­nel mü­dür­lük sa­yı­sı azal­tıl­dı, ar­dın­dan da müs­te­şar dı­şın­da­ki tüm bü­rok­rat­lar gö­rev­den alın­dı. Bun­la­rın bir kıs­mı­na “ve­ka­le­t” gö­re­vi ve­ril­di. Müs­te­şar yar­dım­cı­sı, ge­nel mü­dür, ge­nel mü­dür yar­dım­cı­sı, dai­re baş­ka­nı, Ta­lim ve Ter­bi­ye Ku­ru­lu baş­kan ve üye­le­ri­nin kad­ro­la­rı üze­rin­de kal­mak üze­re “mü­şa­vi­r” ya­pıl­dı. İkin­ci ope­ras­yon­da da il mil­li eği­tim mü­dür­le­ri, yar­dım­cı­la­rı, şu­be mü­dür­le­ri, il­çe mil­li eği­tim mü­dür­le­ri­nin ta­ma­mı gö­rev­den alın­dı ve on­lara da “e­ği­tim uz­ma­nı­” un­va­nı ve­ril­di. Bu du­rum­da, gö­rev­den alı­nan bü­rok­rat­lar alın­dık­la­rı gö­rev­ler­de ya da eş de­ğer gö­revle­re ve­ril­me­si ge­re­ki­yor.


Zaman