Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) tutuklu gazeteciler Şahin Alpay ve Mehmet Altan'a ilişkin aldığı kararın ağır ceza mahkemeleri tarafından reddedilmesi dolayısıyla benzer davaların direkt Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) gidebileceği belirtildi.

Hürriyet'in Brüksel muhabiri Güven Özalp'in haberine göre, alt mahkemelerin AYM kararına direnmesi Avurpa Konseyi'nin (AK) gündeminde. Avrupa Konseyi kaynakları, alt mahkemelerin AYM kararına uymamasının sıkça karşılaşılan bir durum olmadığını belirtiyor.

AYM gerek Avrupa Konseyi gerekse AİHM açısından etkili iç hukuk yolu olarak görülüyor. Bu kurumun kararlarına uyulmaması Strasbourg'un gözünde mahkemenin bu niteliğini kaybetmesi sonucunu doğurabilir. Bu durumda da Türkiye, benzer nitelikli davalarda yapılan başvuruların doğrudan AİHM'ye gitmesi riskiyle karşı karşıya kalabilir.

Öte yandan eski İstanbul Baro Başkanı Turgut Kazan da AYM kararlarının AİHM tarafından izlenmesi dolayısıyla Alpay ve Altan hakkında 'hak ihlali' kararı verildiğini söylemişti. T24'ten Damla Ugantaş'a konuşan Kazan, bundan sonraki süreçte AİHM'in Türk Anayasa Mahkemesi'ni bir yargı yeri olarak kabul etmeyebileceğini belirterek "AİHM'in AYM'ye götürülmemiş bir başvuruyu kabul etmesi demek, AYM'nin bir yargı yeri sayılmaması demek" ifadesini kullanmıştı.


Kaynak: Tr
https://tr.sputniknews.com/turkiye/201801161031822976-aym-aihm-alpay-altan/