Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda AYM tüzüğünün 75 inci maddesine göre mahkeme  “başvurunun yapısal bir sorundan kaynaklandığını ve bu sorunun başka başvurulara da yol açtığını tespit etmeleri ya da bu durumun yeni başvurulara yol açacağını öngörmeleri hâlinde, “  pilot karar usulünü uygulayabilir.
Mahkeme
“ Bölüm, pilot karar usulünü resen, Adalet Bakanlığının ya da başvurucunun istemi üzerine başlatabilir.”
KHK ihraçlarının kalıcı olmaları nedeniyle yapısal bir soruna dönüştüğü ve aynı konuda binlerce başvuru olduğu tartışmasızdır.
Öncelikli iş
75 inci maddeye göre mahkeme başvuruyu pilot karar usulüne göre ele almaya karar verdiğinde başvuru öncelikli işlerden sayılır ve öncelikli olarak ele alınır.
Tedbir talebi
Tüzüğün 73 üncü maddesine göre Başvurucunun yaşamına ya da maddi veya manevi bütünlüğüne yönelik ciddi bir tehlike bulunduğunun anlaşılması” halinde mahkeme kendiliğinde veya başvurucunun talebi üzerine tedbir kararı verebilir.
Maddenin 2 inci fıkrasına göre “ başvurucunun yaşamına ya da maddi veya manevi bütünlüğüne yönelik ciddi bir tehlike bulunduğunun anlaşılması üzerine, Komisyonlarca başvurunun kabul edilebilirlik incelemesi derhâl yapılarak, tedbir hususunu da karara bağlamak üzere başvuru, ilgili Bölüme gönderilir. “
KHK ile İhraç edilenler ömür boyu kamu hizmetinden yasaklandığı ve terör örgütü üyesi, ilişkili, iltisaklı veya irtibatlı olarak gösterildiği için özel sektörde de iş bulması nerede ise imkansız olması nedenleri ile kendisi ve ailesi için hayati bir tehlikenin varlığını ileri sürmek mümkündür. Bu nedenle tedbir talebinde bulunulabilir.
Duruşma talebi
Mahkeme 74 üncü madde uyarınca  “…resen ya da başvurucu veya Adalet Bakanlığının talebi üzerine gerekli görülmesi hâlinde duruşma yapılmasına karar verilebilir.”

Rahmi Ofluoğlu
HUKUKÇU