Anayasa Mahkemesi (AYM), uzun ve haksız tutuklama iddiasıyla başvuran tutuklu polis müdürünün davasında, OHAL İnceleme Komisyonu'nu adres göstererek verdiği "kabul edilemezlik" kararının hatalı olduğunu kabul etti. AYM  başvurucunun avukatı Aydın Erdoğan'a gönderiği yazıda başvuru ile ilgili incelemenin sürdüğünü bildirdi.

Anayasa Mahkemesi (AYM), uzun ve haksız tutuklama iddiasıyla başvuran tutuklu polis müdürünün davasında, OHAL İnceleme Komisyonu'nu adres göstererek verdiği "kabul edilemezlik" kararının hatalı olduğunu kabul etti. AYM'den başvurucunun avukatı Aydın Erdoğan'a gönderilen yazıda başvuru ile ilgili incelemenin sürdüğünü bildirdi. http://www.adaletbiz.com/gundem/aym-o-kararinin-hatali-oldugunu-kabul-etti-h172099.html

Anayasa Mahkemesinin tek hatası bu olsa

Anayasa Mahkemesi  OHAL KHK’lerine karşı CHP’nin açtığı iptal davasını yerleşik içtihatlarından dönerek ret etmişti. 

AYM, kamudan OHAL KHK’leri ile ihraç edilenlerin hak ihlalleri nedeni ile yaptığı başvuruları OHAL İnceleme Komisyonu’nu adres göstererek ret etmişti. Oysa başvurularda OHAL İnceleme Komisyonunun görev alanına girmeyen hak ihlalleri mevcuttu.

Anayasa Mahkemesi (AYM), uzun ve haksız tutuklama iddiasıyla başvuran tutuklu polis müdürünün davasında, OHAL İnceleme Komisyonu'nu adres göstererek verdiği "kabul edilemezlik" kararının hatalı olduğunu başvurucunun avukatı Aydın Erdoğan'a bildirirken bir başka hata yapmış.

AYM’nin hatasını düzelten yazı AYM Genel Sekreteri adına yazılmış.  Hatalı kararı veren ise Birinci Bölüm İkinci Komisyon, düzeltmesi gereken de aynı yer olması gerekirdi.

Bizim AYM bireylerin hak ihlallerine karşı bu derece ilgisiz ve dikkatsiz davranırken ABD yüksek mahkemeleri ne yapıyor?

Bilindiği üzere Trump, 20 Ocak 2017 tarihinde kongrenin başkanlığını onaylaması ve resmen ABD başkanı seçildikten sonra, nüfusunun çoğunluğu Müslüman Suriye, İran, Libya, Sudan, Somali ve Yemen vatandaşlarına 3 ay boyunca vize yasağı getirmiş, ABD mülteci programını ise 4 aylığına askıya almıştı.

Trump’ın faşizan uygulamalarına ABD yüksek mahkemeleri dur dedi.

 San Francisco'daki 9. Bölge Temyiz Mahkemesi "Başkan'ın Kongre tarafından kendisine verilen yetkinin ötesine geçerek bu Başkanlık Kararnamesini aldığına karar verildi"  demiş ve Müslümanlara ayrıcalık yapıldığı gerekçesi ile yasağın uygulanmasını durdurmuştu. ABD’deki diğer temyiz mahkemeleri 9.Bölge Temyiz mahkemesinin kararına paralel kararlar vermişti.

ABD temyiz mahkemeleri temel hak ve özgürlükleri korurken AYM otoritenin isteği doğrultusunda yerleşik içtihatlarından dönüyor, Anayasanın emredici hükümlerini hiçe sayarak yeni kararlar veriyor.

Neden?

Ülkenin bekası tehlikede olduğu için..

Ülkenin bekası tehlikede ise daha çok birlik ve beraberliğe ihtiyacımız olmalı. Adaletsizlikler yaratarak, toplum vicdanını kanatarak ulusal birlik ve beraberlik güçlendirilebilir mi?

Av. Rahmi Ofluoğlu