Kuzu'ya göre CHP'nin bedelli askerliğin reddi için Anayasa Mahkemesi'ne yaptığı itiraz sonuç getirmez.

21 GÜN İÇİN POSTAL GİY ÇIKAR BOŞA MASRAF OLURDU
Bedelli konusunda orta yolu bulmak hiç kolay olmadı. "Yaş sınırı 30" dersin, "niye 29 değil" derler, "28" dersin "niye 27 değil" derler, sonuçta Genelkurmay Başkanlığı ile hükümet böyle bir formül buldu ve bu çerçevede yaşı 30 olarak belirledi. Bunun yanı sıra 21 günlük eğitim süresini kaldırdılar. Zaten 21 günde askerlik öğrenilmez, 21 gün için postal giy çıkar, devlete zarar olur, zira bu askeri kıyafetler bir daha kullanılmıyor. Yazık olurdu, ekstra masraf olurdu, bu nedenle gerek görülmemiş.

CHP'NİN BEDELLİ İTİRAZI SONUÇ GETİRMEZ
CHPi Anayasa Mahkemesine başvurdu, Anayasa Mahkemesi'nin burada diyecek, çok aman aman bir şeyi yok. Fiyat 30 bin lira olarak belirlendi, bu konuda sabaha kadar çalışıldı, yasayı hallettik, bitirdik, neticede çıktı. Zaten bu ilk değildi, 1987'de, 1992'de ve 1999'da da çıkarıldı bu yasa. Yaşın 30 olmasının, 29, 28 veya 27 olmasının, bunun sınırı yok… Bunun sınırını Anayasa Mahkemesi de bilemez. CHP seçim öncesi bedelli askerliği çok sık ve yoğun kullandı, 'Bedelliyi çıkaracağız' diye vaatlerde bulundu ama şimdi neden şiddetle karşı çıkıyorlar bunu anlamak mümkün değil.

ŞİKE YASASI KONUSUNDA GEREKLİ DENGE KURULACAKTIR
Sporda Şiddet Yasasındaki değişiklikle ilgili mutlaka bir denge kurulacaktır, bu konu Adalet Komisyonu'nda görüşüldü, sonuçta bir denge kurulmaya çalışıldı ve şimdi Sayın Cumhurbaşkanı'na sunuldu. Kendisinin 15 günlük bekleme süresi var, bu süre içerisinde gerekli incelemeyi yapacaktır ve sonuçta bir denge kurulacaktır.

YENİ ANAYASA ÇALIŞMALARINDA VATANDAŞTAN ÜNİVERSİTELERE KADAR GÖRÜŞ ALIYOR
Yeni anayasa çalışmaları, Meclis Başkanımızın başkanlığında, her partiden temsilcilerin yer aldığı 12 kişilik bir komisyonun çalışmalarıyla yürütülüyor. Sebebi toplu çalışmalar, fikir alınıyor şu an, henüz yazım aşamasına gelinmedi, yazım aşamasında yapılan çalışmalar çok daha net şekilde belirlenir. En büyük eleştiri çalışmaların ağır işlediği yönünde ama bu doğru değil, zira 3 tane alt komisyon kuruldu, biri sivil toplum kuruluşlarıyla görüşüyor ve listede tam 20 bin dernek ve vakıf var, buna ek olarak üniversiteler bulunuyor tüm bunlardan görüş alınıyor, diğer komisyon yani ikinci komisyon, tüm siyasi partilerle irtibat halinde, onlardan görüş alınıyor ve üçüncü komisyon da doğrudan vatandaşın yeni anayasayla ilgili görüşlerini alıyor.

YENİ ANAYASANIN YAZIMINA MAYIS 2012'DE YAZILACAK
Birinci komisyonun yani sivil toplum kuruluşlarından görüş alan komisyonun çalışmaları 31 Aralık'ta son bulacak, vatandaşlar yeni anayasa için fikirlerini 30 Nisan'a kadar bildirebilecekler. Tüm bu görüşler harmanlanacak, ortak noktaları çıkarılacak ve minimize edilerek alt komisyonun önüne sunulacak.

Mayıs ayından itibaren de yeni anayasanın yazımı başlayacak. Bu bir maç değil ki düdük çalınca bitsin. Bir bilimsel çalışma… Dünya genelinde 16 günde yapılan Japon anayasası da var, 17 yılda yapılan anayasa da var, ortalaması ise 1.5 yıl ya da bir yıl 3 ay gibi bir süredir. Bizim öngörümüz de bir yıllık bir süre. Ama asıl periyod, 2012 Mayıs ayında başlanacak olan yazım sırasında netleşir. Tabi 2014'te Cumhurbaşkanlığı seçimi var, yerel seçimler var, akabinde genel seçimler olacak, bundan dolayı 2012 içerisinde bu işi sonlandırmak gerekiyor.


TAHA DAĞLI/SABAH