Lütfi Kaplan

Adalet Bakanlığı, Anayasa Mahkemesi’nin Twitter kararına 6 başlık altında itiraz etti. Adalet Bakanlığı, kanun yollarının tüketilmediğini, AYM’nin görev alanını genişlettiğini ve “süper temyiz mahkemesi” gibi hareket ettiğini belirtti. Adalet Bakanlığı, kamuoyunda tartışma yaratan Twitter kararına karşı suskunluğunu bozdu. Bakanlık, Anayasa’nın ilgili maddelerine atıf yaptığı açıklamasında özetle şu eleştirilerde bulundu:

Yetki alanını genişletti

- Bireysel başvuruda bulunabilmek için olağan kanun yollarının tüketilmiş olması şarttır.

- Anayasa Mahkemesinin Twitter kararına konu olayda talep sahipleri, olağan yargı yollarına müracaat etmeden doğrudan bireysel başvuruda bulunmuşlardır. Anayasa Mahkemesinin, bu başvuruyu, daha işin başında kabul edilemez bularak esasa girmeksizin usulden reddetmesi, Anayasanın 148. maddesi ve 6216 sayılı Kanunun gereğidir.

- Anayasa Mahkemesine görev, sadece Anayasa ile verilir. Anayasa Mahkemesine Anayasayla verilmemiş bir görev, kanunla dahi verilemez. Bu açık ve net kurala rağmen Anayasa Mahkemesi, ilk derece mahkemesine götürülmeyen ve bütün kanun yolları tüketilmeyen bir konuyla ilgili bireysel başvuruyu usulden reddetmesi gerekirken esastan karara bağlayarak,görev ve yetki alanını genişletmiştir.

- Anayasa Mahkemesi verdiği bu kararla, bireysel başvurularda kendisini ilk derece mahkemesi konumuna getirmektedir. Bu karar, hakkının ihlal edildiğini düşünen pek çok kişinin doğrudan AYM’ye bireysel başvuruda bulunmasına yol açacaktır.

Twitter’in elini güçlendirdi

- Türkiye’de faaliyette bulunan Twitter firmasının da Türk hukukuna ve mahkeme kararlarına uyması, anayasal ve yasal bir zorunluluktur. Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere, Almanya ve Hindistan gibi ülkelerde ofis açıp, bu ülkelerin hukukuna ve mahkeme kararlarına uyan Twitter firması, maalesef bugüne kadar ülkemiz hukukuna ve mahkeme kararlarına uymamıştır. Anayasa Mahkemesinin bu kararı, Twitter’ın Türk hukukunu ve mahkeme kararlarını tanımama ve uymama konusundaki ısrarcı ve keyfi tutumunu güçlendirmiştir.

Temyiz mahkemesi değil

- Anayasa Mahkemesi, bireysel başvuruda, kanun yolunda gözetilmesi gereken hususlarda inceleme yapamaz. İlk derece mahkemelerinin kararlarını temyizen incelemek ve karara bağlamak yetki ve görevi sadece Yargıtay ve Danıştay’a aittir. Anayasa Mahkemesi, ilk derece mahkemeleri ile diğer yüksek mahkemelerin kararlarını her türlü hukuka aykırılık sorunu açısından inceleyebilecek bir süper temyiz mahkemesi de değildir.”

Tam güne durdurma

Anayasa Mahkemesi, tam gün yasası olarak bilinen düzenlemedeki “tıp fakültelerindeki öğretim üyelerinin muayenehanelerinin 18 Nisan’a kadar kapatılmasını” öngören hükümlerin yürürlüğünü durdurdu. Sağlık Bakanlığının yayımladığı genelgeyle, “Tam Gün” yasasının yayınlandığı 18 Ocak 2014 itibariyle 2955 ve 2547 sayılı kanuna tabi görev yapanlardan serbest meslek faaliyetinde bulunanlar veya özel kuruluşlarda çalışanların 3 ay içerisinde faaliyetlerini sona erdirmeleri istenmişti. CHP’nin başvurusuna ilk incelemesini yapan AYM, öğretim üyelerine, üç ay içinde faaliyetleri sona erdirmeyi öngören 14 ve 19. maddelerin yürürlüğünü durdurdu. AYM, daha sonra başvuruyu esastan görüşecek.

YOUTUBE   AÇILDI

GÖLBAŞI Sulh Ceza ve Asliye Ceza Mahkemeleri YouTube’a erişim yasağını kaldırdı. Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB), mahkeme kararı kendisine ulaştıktan sonra erişimin açılıp açılmayacağına karar verecek. YouTube, 27 Mart’ta Dışişleri Bakanlığı’nda yapılan Suriye konulu gizli toplantı kayıtlarını yayınlandığı gerekçesiyle TİB tarafından, erişime kapatılmıştı. TİB, Gölbaşı Sulh Ceza’dan YouTube’a erişimin engellenmesi kararı da almıştı.


Star