Anayasa Mahkemesi (AYM), uzun yargılama nedeniyle yapılan bireysel başvurularla ilgili ilke karara imza attı ve Adalet Bakanlığı İnsan Hakları Tazminat Komisyonu’nu adres gösterdi. Bu kararla birlikte 7 bin dosya için bakanlık yolu göründü.Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan 100 Günlük İcraat Programı'nda AYM’nin iş yükünün azaltılmasına yönelik önemli bir düzenleme de yer alıyordu. Buna göre, 31 Temmuz’da yürürlüğe giren düzenlemeyle, uzun yargılama ve mahkeme kararlarının geç veya eksik icrasına ilişkin yapılan ve AYM’de derdest olan bireysel başvuruların, Adalet Bakanlığı bünyesindeki İnsan Hakları Tazminat Komisyonu tarafından incelenmesi öngörülmüştü.

Tazminat Komisyonu’nu adres gösterdi

Yeni Şafak'ın haberine göre, söz konusu düzenlemenin ardından Yüksek Mahkeme, bir ilke karara imza attı. AYM, Ferat Y.’nin yargılamanın makul sürede tamamlanmaması nedeniyle adil yargılanma hakkının ihlal edildiği iddiasıyla yaptığı bireysel başvuruyu, başvuru yollarının tüketilmemesi nedeniyle ‘kabul edilemez’ buldu. Yüksek Mahkeme, kararında, Adalet Bakanlığı İnsan Hakları Tazminat Komisyonu’nu adres gösterdi.

7 bin başvuru inceleyecek

Yüksek Mahkeme, söz konusu karardaki ilkeler doğrultusunda 31 Temmuz 2018 tarihi itibariyle derdest olan yaklaşık 7 bin dosyada da kısa süre içerisinde aynı şekilde ‘kabul edilemezlik’ kararı verecek. Ardından bu başvurular Adalet Bakanlığı İnsan Hakları Tazminat Komisyonu tarafından incelenecek. Böylece hem AYM’nin iş yükü azalacak hem de davaların çözümü hızlanacak. Kanunun yürürlüğe girdiği 31 Temmuz 2018 sonrasındaki başvurular ise bu kapsama dahil olmayacak. AYM’nin kabul edilemezlik kararı verdiği başvurucular, kararın tebliğ edildiği 3 ay içerisinde Komisyon’a müracaat etmesi gerekecek.