İnsan Hakları Derneği (İHD) Merkezi Hapishaneler Komisyonu, cezaevlerindeki 1333 hasta tutuklu ve hükümlünün ölüm sınırında olduğunu açıkladı.

AİHM, 15 Temmuz darbe girişiminden önce yapılan sosyal paylaşıma verilen mahkumiyeti haksız buldu AİHM, 15 Temmuz darbe girişiminden önce yapılan sosyal paylaşıma verilen mahkumiyeti haksız buldu

Dün İHD Diyarbakır Şubesi’nde düzenlenen basın toplantısında konuşan Avukat Zeynep Ceren Boztoprak, güncelledikleri listelerinde 457’si ağır olmak üzere 1333 hasta tutuklunun olduğunu söyledi.

Cumhuriyet'ten Mahmut Oral'ın haberine göre "hasta tutukluların ölümüne seyirci kalındığını, bürokratik engeller ve yasal zorluklardan dolayı tutukluların tabutla tahliye olduğunu ve bunun bir işkenceye dönüştüğünü" belirten Boztoprak, cezaevindeki hasta tutuklular için acilen atılması gereken adımları özetle şöyle sıraladı:

“Halen hapishanelerde bulunan ağır hasta mahpusların tümü tam teşekkülü herhangi bir hastane raporuna istinaden derhal salıverilmeli, tedavileri ailelerinin yanında sürdürülmeli ve sağlık sigortası devlet tarafından karşılanmalıdır. Cezaevindeki yaşam koşullarının, cezaevi dışındaki yaşam koşulları ile mümkün olduğunca uyumlu olmasına özen gösterilmelidir. Cezaevinde sağlanan tıbbi bakım hizmeti, cezaevi dışındaki olanaklarla eşit hale getirilmelidir. Yemekler, yeterli ölçüde besin değerine sahip ve makul çeşitlilikte olmalıdır. Sağlık sorunu olan mahpuslara hekim kontrolünde özel diyet yemeği verilmelidir.”

Kaynak : https://t24.com.tr/haber/1333-hasta-tutuklu-olum-sinirinda,815868