Cumhurbaşkan Abdullah Gül, üye kaynakları genişletilen Anayasa Mahkemesi'nin bireysel başvuruları da inceleyebilecek bir yapıya kavuştuğunu belirterek, "Hâlen birçok ülkede uygulanmakta olan bireysel başvuru müessesesinin kabulü ile ülkemiz aleyhine Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine başvuru yapılmasına gerek kalmadan, temel hak ve hürriyet ihlali iddialarının iç hukukumuzda karara bağlanabilmesi için yeni bir imkân öngörüldü" dedi.
Cumhurbaşkanı Gül, Anayasa Mahkemesi'nin kuruluşunun 49'uncu Yıldönümü dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Cumhurbaşkanı Gül, kanunların Anayasal ilkelere uygunluğunun sağlanması ve bu suretle temel hak ve hürriyetlerin teminat altına alınması düşüncesinin, anayasal demokrasilerde anayasaya uygunluk denetimini ve anayasa mahkemelerinin varlığını gerekli kıldığını belirtti.

Bu itibarla, Anayasa Mahkemesi'nin de asıl varlık sebebinin Anayasa ile teminat altına alınan temel hak ve hürriyetlerin korunması olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Gül, "Anayasa Mahkememiz bu özelliği ile hukuk devleti ilkesi yönünden çok önemli bir fonksiyonu yerine getirmektedir" dedi. Cumhurbaşkanı Gül, Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru hakkı konusunda ise şöyle dedi:

"Başlangıçta özellikle temel hak ve hürriyetleri korumak için kanunların anayasaya uygunluk denetimini yapan anayasa mahkemeleri son yıllarda aynı amaçla bireysel başvuruları da inceleyip karara bağlayan anayasal kurumlara dönüşmektedir.

Anayasa Mahkememiz de, 12 Eylül 2010 tarihinde yapılan Referandumla yürürlüğe giren Anayasa değişikliği ve bu değişikliklere uyum için çıkarılan Kanunu ile düzenlenen yeni yapısı ve görevleriyle yeni bir döneme başlamaktadır.

Bu düzenlemelerle üye kaynakları genişletilen Anayasa Mahkememiz bireysel başvuruları da inceleyebilecek bir yapıya kavuşmuştur.

Hâlen birçok ülkede uygulanmakta olan bireysel başvuru müessesesinin kabulü ile ülkemiz aleyhine Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine başvuru yapılmasına gerek kalmadan, temel hak ve hürriyet ihlali iddialarının iç hukukumuzda karara bağlanabilmesi için yeni bir imkân öngörülerek, Anayasa Mahkemesinin temel hak ve hürriyetlerin korunmasını hedefleyen esas varlık sebebinin güçlenmesi mümkün kılınmaktadır."

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, yeniden yapılandırılarak görev ve yetkileri genişletilen Anayasa Mahkemesi'nin Anayasa yargısı alanındaki önemli birikimi ile önümüzdeki yıllarda da hukukun üstünlüğünü sağlama yönünde büyük hizmetlerde bulunacağına yürekten inandığını belirterek, "Bu vesileyle Anayasa Mahkememizin 49 uncu Kuruluş Yıldönümünü kutluyor, Anayasa Mahkemesinin değerli Başkan ve üyeleri ile raportörlerine ve bütün çalışanlarına başarılar diliyorum" dedi.(ANKA)