İLHAN TAŞCI

ANKARA - Adalet Bakanı Sadullah Erginin uzun süren yargılamalardan doğan mağduriyetin AİHMye taşınmadan oluşturulacak bir komisyonda helalleşmeyle sonuçlandırılması arayışı hukukçular tarafından sıcak karşılanmadı.

Ankara Barosu Başkanı Prof. Dr. Metin Feyzioğlu, 12 Eylül referandumunda Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru hakkı tanındığını anımsatarak Sanki haksızlıklara karşı gidilebilecek bir yeni kanun yolu yaratılmış gibi yapıldı. Ancak bir yandan Anayasa Mahkemesi siyasi iktidara bağımlı kılınırken, bu yolun işlevsel yol olmaması sağlandı, diğer yandan da yeni bir iç hukuk yolu yaratılarak AİHMye gidilmesi için önce bireysel başvuru yapılması öngörüldü. Oysa bireysel başvurunun sonuçlanmasının çok uzun yıllar süreceği kamuoyundan saklandı. AİHMnin başvuruyu gündeme alması ve karara bağlamasındaki ortalama sürenin 3-3.5 yıl olduğu düşünülürse bir de bundan önce en az bu kadar sürecek yeni bir iç hukuk yolu getirilirse vatandaşımızın AİHMden lehine olacak kararı alması, kararı anlamsız kılacak kadar öteler değerlendirmesini yaptı. Feyzioğlu, Adalet Bakanı Erginin Meclis kürsüsünde yargısız infazları dördüncü yılına giren gazetecileri de kastedip Yargılaması devam eden teröristler cümlesini sarf etmesinin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 6. maddesini görmezden geldiğine işaret ederek Vaatler ile eylemler arasındaki derin çelişki güven duymamızı engellemektedir yorumunu yaptı.

Avukat Turgut Kazan da bu düzenleme girişimiyle AİHMye gidişin önüne engel çıkarma arayışında olunduğunu kaydederken AİHM komisyonu da öyle bir arayıştır. Bireysel başvuru eylül ayında yürürlüğe girecek, bugünden eylüle kadar AİHMye gidişleri önlemeye çalışıyorlar dedi. Kazan, şu değerlendirmeyi yaptı: Ne yazık ki AİHM de Türkiyeden giden dosyaların iş yükünden bunaldığı için böyle bir arayışa yeşil ışık yakmaktadır. Ama Türkiyenin bir ayıbıdır, bu kadar yüksek ihlal dosyasının AİHMye gitmiş olması. İhlale bir çeşit arka çıkıp AİHMye gidiş sürecini tıkamak, ertelemeye çalışmak olacak şey değildir, kabul edilemez.

Ne yazık ki iktidar hiçbir şeyi dinlemiyor, çoğunluğum var ne istersem yaparımdiyor, böyle bir süreç. Helalleşelim denilerek bir kere ihlali kabul ediyor. İhlali bizzat kendileri yapıyor. AİHMye çok gidişin utancını yaşıyorlar, o utancı, ihlalin AİHM tarafından tespitini önlemek istiyorlar.

BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan ise TBMMde düzenlediği basın toplantısında, AİHMdeki davaların, Türkiyeye iade edileceği konusunda bir mutabakattan bahsedildiğini söyledi. AİHMde iş yükünün arttığını, bunun hafifletilmek istendiğini ifade eden Kaplan, anayasa referandumu sonucu 23 Eylülde bireysel başvuru yolunun açılacağını, bu tarihten itibaren davaların AİHMye gitmeyeceğini anlattı. Kaplan, özetle şunları söyledi: Bu süreç işlerken Avrupa mahkemesi, hükümetle görüşmeler yapıyor. Strasbourg mahkemesi ne yapmak istiyor? AİHM davalardan kurtulmak istiyor, hükümet de mahkûmiyetten kurtulmak istiyor. AİHM, AKP hükümetini ihlaller konusunda cesaretlendirmeye kalkışırsa, meşruiyeti de tartışma konusu olmaya başlar. Hükümet ile Strasbourg mahkemesi arasında tartışmalı bir pazarlık sürüyor. Pazarlığın konusu insan hak ve özgürlükleridir.