Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) giden dosyaları hukuk yoluyla çözmeyi amaçladıklarını söyledi. AİHM ile yeni bir mutabakata vardıklarını açıklayan Ergin, Türkiye’de oluşturulacak komisyonlardan geçmeyen dosyalara AİHM’in bakmayacağını belirtti.

İstanbul Mövenpick Otel’de düzenlenen “Bab-ı Ali Toplantıları”na katılan Adalet Bakanı Sadullah Ergin önemli açıklamalarda bulundu. Adalet Bakanı Ergin, uzun yargılamadan mağdur olan bazı vatandaşların AİHM’e şikayette bulunduğunu hatırlattı. AİHM'de açılan dava sayısının 3 bine yaklaştığını bildiren Sadullah Ergin, Anayasa Mahkemesi’nin bireysel başvuru kabul edeceği 23 Eylül'e kadar bu dosya sayısının 3 bin 500’leri bulabileceğini aktardı. AİHM ile bir mutabakata vardıklarını açıklayan Ergin, “Onlara, ‘Bu uzun yargılamalardan mağdur olan vatandaşlarımızla ilgili olarak biz kendimiz iç hukuk yolu oluşturalım ve vatandaşımızla kendimiz barışalım, helalleşelim. Bu yargılamaları siz yapmayın’ dedik. Mahkeme bu teklifi kabul etti. Türkiye’ye pilot uygulama için bir dosya teklif etti. Bunu kabul ettik ve kabul ettiğimizi de AİHM'e bildirdik. Mart ayında, önümüzdeki 15-20 gün içinde mahkeme bununla ilgili bir takvim açıklayacak ve ‘Bu pilot dosyayı iç hukuk yoluyla neticelendirin, bunun etkin bir iç hukuk yolu olduğunu gördüğümüz anda elimizdeki kalan dosya ile ilgili yargılamaları durduruyoruz, Türkiye kendi içinde bu meseleyi halletsin’ diye bir karar verecek. Mart ayı içinde AİHM’den bu kararı bekliyoruz. Bu karar geldiğinde Türkiye’de aynen Terör Mağdurlarının Zararlarını Karşılama Komisyonu gibi ya da Loizidou davasından sonra Kıbrıs’ta oluşturduğumuz Taşınmaz Mal Komisyonu gibi, bu komisyonlardan geçmedikçe AİHM bu konulardaki dosyalara bakmayacak. Kaldı ki, 23 Eylül’den sonra Anayasa Mahkemesi’ne bireysel olarak başvuracakları için 2012 sonundan itibaren Türkiye’nin şu andaki AİHM'deki olumsuz tablosu da önemli ölçüde ortadan kalkacak” şeklinde konuştu.

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Türkiye’nin hakim ve savcı sayısı bakımından gelişmiş ülkelerin çok gerisinde olduğunu ifade etti. İlk derece mahkemelerinde hakim ve savcı sayısının son derece yetersiz olduğunun altını çizen Ergin, “Türkiye’de maalesef şu anda her 100 bin kişiye 10,1 hakim düşüyor. Gelişmiş ülkelerdeki ortalama 20 civarında. Türkiye’de de her 100 bin kişiye 20 hakim düşerse, bu, problemleri çözme noktasında, ilk derece mahkemelerinde de daha seri ve kaliteli kararlarla buluşma noktasında son derece önemli. Buna ulaşmak için planlamamızı yaptık ve inşallah orta vadede bu hedefe ulaşmayı hedef olarak belirledik” diye konuştu.

Tutukluluk ve yargılama süresinin uzunluğuyla ilgili de konuşan Bakan Ergin, yapılan düzenlemelerle amaçlanan düzeye ulaşılacağını belirtti. Yargıtay’daki üye ve daire sayılarının artırıldığını hatırlatan Ergin, böylelikle iş yükünün de azaldığını ve stokta bekleyen dosyaların karara bağlandığını aktardı.