Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Türkiye’de ailelerinden uzak cezaevlerine gönderilenler için emsal bir karar verdi

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Kırıkkale ve Balıkesir Kepsut Cezaevi'nde kalan tutuklu Abdulkerim Avşar ve Abdulkerim Tekin’in Diyarbakır ve Siirt’te yaşayan ailelerin yakınında bir hapishane nakil isteğinin reddedilmesinin hak ihlali kararı verdi.

AİHM'in kararında, Avşar ve Tekin'in "aile yaşamına saygı haklarının ihlal edildiği" söylendi.

AİHM, her bir başvurucuya 6 bin euro manevi tazminat ödenmesine karar verdi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin 17 Eylül 2019 tarihli "hak ihlali" kararı


Davayla ilgil Independent Türkçe’ye bilgi veren Abdulkerim Avşar’ın avukatı Sidar Avşar, "aile hayatına saygı ihlali" kararının AİHM tarafından verilen ilk karar olduğunu söyledi.

Abdulkerim Avşar'ın Kırıkkale Cezaevi’nde kalırken 2008'de ailesindeki bir hastalık nedeniyle yaşadıkları Diyarbakır'a sevk için başvurduklarını hatırlatan Sidar Avşar şöyle konuştu:

Müvekkilimin ailesi Diyarbakır’da yaşıyor. Hem kendisi hem de ailesi hastaydı. Tetkik Müdürlüğü’ne sevk için başvurduk ama talebimiz kabul edilmedi.

Daha sonra İnfaz Hakimliği’ne gittik. Orası da reddedince 2009 yılında AİHM’e başvurduk. 


“Tebligatlarda yaşanan gecikme, kararı geciktirdi”

Kararın başvurudan 10 yıl sonra verilmesini, müvekkilinin Kırıkkale, Rize ve Tekirdağ gibi birden çok cezaevine naklinin yapılması ve tebligatlardaki gecikme olmasına bağlayan Avukat Avşar, AİHM’in Türkiye’yi "aile hayatına saygı" ihlalinden 12 bin euro manevi tazminata mahkum ettiğini söyledi. 
 

Tekirdağ cezaevi
Tutukluların sevk talebi 'doluluk' gerekçe gösterilerek reddediliyor / Fotoğraf: Twitter


Bazı tutukluların uzun süre cezaevinde kalmasıyla iklimden ve kalınan yerden kaynaklı sağlık problemleri çektiklerini vurgulayan Avşar, şunları söyledi:

Tutukluların anne ve babaları da genelde yaşlılıktan dolayı sağlık problemleri yaşıyor. Çoğu aile ‘yolculuk yapması sakıncalıdır’ doktor raporu aldığı yolculuğa maruz bırakılıyor.

Ailelerin yakın yere sevk talepleri yetkililer tarafından ‘doluluk’ gerekçesiyle reddediliyor.

Tüm bunların dışında birde maddi külfeti var. Yani aileler tutuklu yakınlarını göremiyor.

AİHM KARARI YÜKSEL YALÇINKAYA / TÜRKİYE DAVASI AİHM KARARI YÜKSEL YALÇINKAYA / TÜRKİYE DAVASI

Tüm bunlar hak ihlali kapsamına giriyor.


“Tüm tutuklu ve hükümlüler bu karara dayanarak sevk için başvuru yapabilir”

AİHM kararının bağlayıcılığı olduğu için önce ve sonra yapılacak tüm başvurulara emsal olacağını belirten avukat Avşar, tüm tutuklu ve hükümlülerin bu karara dayanarak Adalet Bakanlığı’na sevk için başvuru yapabileceklerini söyledi.

Kırıkkale, Rize ve daha sonra Tekirdağ F Tipi Cezaevi’ne nakledilen Abdulkerim Avşar’ın ailesi Diyarbakır’da, Balıkesir Kepsut Cezaevi’nde kalan Abdulkerim Tekin’in ailesi de Siirt’te yaşıyor.

© The Independentturkish

https://www.independentturkish.com/