Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ülkemizde 2008 yılında başlayıp 2010 yılında sonlanan oldukça uzun YouTube sansürü hakkında nihayet karar verdi. Hatırlanacağı üzere 5 Mayıs 2008 tarihinde Türk hükümeti tarafından alınan bir karar ile YouTube tamamen erişime kapatılmıştı. Türk kullanıcılar YouTube'a varsayılan yollarla erişememekteydiler. Birçok kullanıcı bu dönemde YouTube'a erişebilmek için alternatif yollara başvurmak zorunda kalmıştı. Söz konusu internet sansürükararının sadece kısıtlı sayıdaki belli içerikler öne sürülerek genele uygulanmış olması ülkemizde birçok kullanıcının YouTube üzerinden video paylaşıp video izleyememsiyle sonuçlarmıştı. Bu durumun üzerine bir grup akademisyen 2010 yılında ülkemiz içerisindeki hukuk yollarına başvurmuştu; fakat bu girişimler hukuki hiyerarşi izlendikten sonra sonuçsuz kalmıştı.

Bu tür durumlarda iç hukuk yolları tüketildikten sonra vatandaşlarımızın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne bireysel başvuru yapabilme hakları bulunmakta. Ülkemiz içinde gerekli hukuki kurumlara başvuru yaptıktan sonra sonuç alamayan akademisyenler bu durum üzerine AİHM'ye başvurmuş ve YouTube üzerinden bilgi edinme ve bilgi paylaşma haklarının gasp edildiğini öne sürerek davacı olmuşlardı.

Açılan bu dava nihayet sonuçlandı ve AİHM, YouTube'un geneli için sansürleme kararı alan Türk hükümetinin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 10. maddesinde yer alan ifade özgürlüğü kavramını ihlal ettiğine hüküm verdi. Ayrıca mahkeme kararında bu ifade özgürlüğü ihlalinin sadece başvuru yapan akademisyenlere karşı değil, tüm Türk halkına karşı yapıldığı ve Türk mahkemelerinin Türk vatandaşlarının özgürlük haklarını koruyamadığı ifade edildi.